Iranski vrhovni verski lider ajatolah Ali Hamenei javno je juče potvrdio Mahmuda Ahmadinedžada kao pobednika iranskih predsedničkih izbora. Razmirice oko regularnosti tih izbora održanih u junu i dalje traju. Kritike na račun Ahmadinedžada i to ne samo iz redova opozicije već i njegovih konzervativaca postaju sve oštrije. Dve vodeće opozicione ličnosti u Iranu osudile su suđenje istaknutim reformatorima i opozicionim aktivistima, uhapšenim tokom nemira koji su propratili sporne predsedničke izbore.

Predsednički kandidat na junskim izborima Mirhosein Musavi rekao je da su priznanja koja su se čula na sudu sasvim očigledno iznuđena, uz pomoć „srednjovekovnih metoda mučenja“. On je ismejao ideju korišćenja lažnog suđenja kako bi se dokazalo da nije bilo lažiranja izbora. I bivši iranski predsednik Mohamed Hatami osudio je ta suđenja.

Među optuženima su vodeći članovi opozicionog pokreta, uključujući i jednog bivšeg potpredsednika. Među njima su pristalice opozicionih lidera Mir Huseina Musavija i Mehdija Karubija, kao i pomoćnici bivšeg reformističkog predsednika Mohameda Hatamija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari