Obeležavanje Nacionalnog dana vojske u Iranu velikom vojnom paradom bila je prilika za lidere Islamske Republike da pokažu svetu „mišiće“ u vidu vojne moći zemlje. Istovremeno, predsednik Mahmud Ahmadinežad iskoristio je događaj da upozori da je „protiv svake vojne intervencije“ na Iran. Kako je istakao u govoru, koji je državna televizija uživo prenosila, „iranska nacija, naše oružane snage i naša ponosna armija nateraće neprijatelje da zažale pokrenu li vojnu agresiju ili druge bolesne planove protiv iranske teritorije, naših nacionalnih interesa i dostojanstva“.


Ahmadinežad je istakao da osim „cionističkog režima“ (Izraela), Iran sve druge zemlje smatra „prijateljima i braćom“ sa kojima želi miroljubivu koegzistenciju. Ali, upozorio je da će Iran upotrebiti sva vojna sredstva u slučaju bilo kakvog napada.

Kada je reč o bezbednosti na Bliskom istoku, iranski lider je rekao da „strana intervencija neće doneti ništa sem uništenja, podela i nesigurnosti“ u regionu. Apelovao je na SAD da prestanu da podržavaju Izrael, te da se usresrede na povlačenje svojih vojnika sa Bliskog istoka i Avganistana: „nema potrebe za stranim snagama u regionu. Oni moraju napustiti područje, to nije molba nego naredba i želja regionalnih zemalja“.

Iranske novinske agencije prenele su da su na paradi prikazane rakete tipa zemlja-zemlja Gadr, Sađil i Šahab-3 dometa od 2.000 kilometara, što znači da mogu doseći do Izraela i američkih vojnih baza u Persijskom zalivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari