Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad krenuo je juče u petodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike tokom koje će posetiti Venecuelu, Nikaragvu, Kubu i Ekvador, sa ciljem jačanja veza između Irana i tih zemalja.

„Naši odnosi sa latinoameričkim zemljama su vrlo dobri i razvijaju se. Kultura naroda tog regiona i njihovi istorijski zahtevi liče na zahteve iranskog naroda“, rekao je Ahmadinežad pred polazak u Venecuelu. On je dodao da su to zemlje koje imaju antikolonijalistički stav i zato se opiru režimu opresije, misleći na SAD. Ahmadinežad je naglasio da je Latinska Amerika bila oblast koju je „režim opresije“ smatrao svojim zadnjim dvorištem i mislio da tu može da radi šta hoće, ali su danas narodi tog područja probuđeni i deluju nezavisno.

Vašington je pozvao zemlje Latinske Amerike da „ne jačaju veze“ sa iranskim predsednikom u trenutku kada se povećava pritisak na Teheran da odustane od svog spornog nuklearnog programa. „Iranski režim oseća sve veći pritisak međunarodne zajednice i očajnički traži saveznike“, rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland. „Želimo da jasno kažemo zemljama u celom svetu da nije dobar momenat za jačanje veza, ekonomskih ili bezbednosnih, sa Iranom“, dodala je ona.

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je da se Iran sprema da jednog dana proizvede nuklearno oružje, ali da ta država još nije napravila atomsku bombu, dodavši da treba nastaviti diplomatske i ekonomske pritiske na Teheran da ne učini takav korak. Paneta je upozorio da ne treba sprovoditi jednostrane odluke kao što su vazdušni napadi Izraela na iranska nuklearna postrojenja jer bi to izazvalo iransku reakciju da napadne američke snage u regionu. „Imamo zajednički cilj“ sa Izraelom, rekao je Paneta, ali je dodao da je najbolji pristup „zajednička saradnja“, navodi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari