Spor između Slovenije i Hrvatske zbog koga su blokirani pristupni pregovori Zagreba za članstvo EU, mogao bi preći pod arbitražu, izjavio je bivši finski predsednik Marti Ahtisari. Spor o razgraničenju Slovenije i Hrvatske datira još od raspada bivše Jugoslavije.

Slovenija na severu Jadranskog mora želi direktan pristup međunarodnim vodama zbog čega bi Hrvatska morala da ustupi deo svoje teritorije. Hrvatska želi da spor bude rešen pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, dok je Slovenija više za to da učini posrednički tim kojeg bi predvodio dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari. Evropska komisija je obema stranama iznela kompromisni plan, ali nisu objavljeni detalji.

Ahtisari je rekao da je o sporu pre sedam dana razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. „Sve ukazuje na to da se celo pitanje možda kreće ka arbitraži. I ukoliko se to dogodi, onda ću isključiti sebe iz celog slučaja jer u tom slučaju potreban je advokat“, rekao je Ahtisari. Diplomate navode da ukoliko spor ne bude ubrzo rešen to bi moglo ugroziti cilj Hrvatske da do kraja godine sa EU okonča pristupne pregovore i uđe u evropski blok 2010. ili 2011.

Na pitanje da li bi mogao popustiti pred težnjama Hrvatske da celi sučaj bude iznesen pred Međunarodni sud u Hagu Ahtisari je odgovorio da bi time pristupni pregovori bili još više odloženi jer je za tako nešto potrebno i više vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari