U Arheološkom parku Viminacijum će u maju biti odigrana predstava „Aida“ u okviru proslave 17 vekova Milanskog edikta, najavljeno je prilikom posete ovom lokaliteta, u sklopu priprema za proslavu, uz prisustvo ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića i supruge predsednika Srbije Dragice Nikolić.

Petković je, posle obilaska naučnog centra Viminacijum, rekao novinarima da je fasciniran arheološkim parkom. -Fasciniran sam koliko je ovo svet, Evropa. Mi hodamo po zlatnoj žici ovde i Viminacijum može da bude svetska destinacija, rekao je Petković i obećao da će ministarstvo pomoći parku koliko bude moguće.

Dragica Nikolić takođe nije krila da je prijatno iznenađena i fascinirana onim što je videla u Viminacijumu. -Legija koja je ovde bila pretvorila je ovo u nešto što će privući svet. Moramo da pokažemo šta je to što Srbija ima od arheoloških i kulturnih vrednosti, rekla je supruga predsednika Srbije. Jako je bitno da ljudi dođu i vide da mi imamo veliku i vrednu istoriju. Na tome treba raditi kako bi se naša država prezentovala svetu, istakla je Dragica Nikolić.

Direktor Arheološkog parka Viminacijum dr Miomir Korać napomenuo je da ovu posetu shvata kao podstrek da zajednički učestvujemo u velikom događaju – 1.700 godina Milanskog edikta. -Jedna od manifestacija u okviru ove proslave je u Viminacijumu 18. maja. Ovde će biti otvorena velika izložba koju će, nadam se, videti sve velike varoši u svetu, dok će uveče posetioci uživati u izvođenju opere „Aida“ u rimskom amfiteatru, rekao je Korać.

Dragica Nikolić i ministar Petković obišli su radove na restauraciji amfiteatra u kome će „Aida“ biti izvedena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari