Seminar „Regionalna i prekogranična saradnja“, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća i Centra za istraživanje etniciteta iz Beograda, održan je prošlog petka u zgradi opštine Novi Pazar. na seminaru je trebalo da govore Bajram Omeragić, narodni poslanik i predsednik Saveta za ravnomerni razvoj Srbije, Iv-Rastimir Nedeljković, iz Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN i Aida Ćorović, direktorica nevladine organizacije Urban-in iz Novog Pazara.

Seminar „Regionalna i prekogranična saradnja“, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća i Centra za istraživanje etniciteta iz Beograda, održan je prošlog petka u zgradi opštine Novi Pazar. na seminaru je trebalo da govore Bajram Omeragić, narodni poslanik i predsednik Saveta za ravnomerni razvoj Srbije, Iv-Rastimir Nedeljković, iz Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN i Aida Ćorović, direktorica nevladine organizacije Urban-in iz Novog Pazara. Ćorovićevu su na skup pozvali organizatori iz Beograda, koji su samo nekoliko sati pre održavanja skupa obavešteni da je predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin zabranio da Aida Ćorović uđe u opštinsku zgradu. Beogradski organizator je poštovao odluku domaćina skupa.
Tim povodom, novopazarska NVO Urban-in u saopštenju za javnost navodi da su nezvanično saznali „da je kao razlog za ovakav Ugljaninov potez, organizatoru – Centru za istraživanje etniciteta, iz Ugljaninovog kabineta izneta gomila neistina u vezi sa gostovanjem Aide Ćorović u emisiji B92 istražuje u utorak 8. maja. Međutim, ma šta da su razlozi i motivi za ovakvo ponašanje predsednika Ugljanina, smatramo da je ovo samo još jedna potvrda stavova Aide Ćorović iznetih u pomenutoj emisiji da se Ugljanin i njegova ekipa ponašaju kao da je opština njihova lična prćija“.
– Žao mi je što je došlo do ovakvog incidenta. Moje građansko pravo, a pogotovo pravo osobe koja radi u nevladinoj organizaciji da ukazujem na pojave koje odmažu procesima demokratizacije ovog prostora. Moja organizacija je od samog početka nudila saradnju, davala predloge za moguća rešenja i činila sve da politička i bilo koja druga neslaganja budu prevaziđena na dobrobid lokalne zajednice – rekla je za Danas Aida Ćorović.
Centar za istraživanja etniciteta iz Beograda u sandžačkim opštinama realizuje projekat pod nazivom Razvoj lokalne demokratije u Sandžaku, koji finansira Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari