Nova studija pokazuje da bi virus Aids mogao uništiti izabrane lidere u nekim zemljama juga Afrike mnogo brže nego što bi oni mogli da budu smenjeni. Izveštaj kaže da bolest ubija najaktivnije građane ovih zemalja i otuda narušavanje njihovih demokratija. Studija Instituta za demokratiju Južne Afrike pojavila se u trenutku kada je otvorena treća konferencija o HIV.

Nova studija pokazuje da bi virus Aids mogao uništiti izabrane lidere u nekim zemljama juga Afrike mnogo brže nego što bi oni mogli da budu smenjeni. Izveštaj kaže da bolest ubija najaktivnije građane ovih zemalja i otuda narušavanje njihovih demokratija. Studija Instituta za demokratiju Južne Afrike pojavila se u trenutku kada je otvorena treća konferencija o HIV. Južna Afrika je jedna od zemalja s najvećom stopom infekcije HIV, gde dnevno umire gotovo 1.000 osoba od posledica ove bolesti. Izveštaj se zasniva na uzorcima smrtnosti na jugu Afrike. Evidentirano je povećanje broja izabranih lidera koji prerano umiru ili obolevaju.
U isto vreme u zemljama Južne Afrike tabu tema je priznati da je Aids uzrok nečije smrti, kaže se u izveštaju koji je pratio stopu mortaliteta pre i posle napada pandemije HIV koji pokazuje jasan pravac.
U Zambiji, na primer, u prvih 20 godina od 1964. do 1984. samo šest odsto naknadnih izbora održano je usled smrti nekog lidera. Ali u narednih 10 godina održano je 60 odsto naknadnih izbora zbog smrti nekih poslanika. U Malaviju, predsednik parlamenta je priznao da je umrlo 28 poslanika od posledica Aids. Šef istraživačkog programa Konvani Čirambo izjavio je da uzorci smrti liče na obrasce mortaliteta cele populacije. Studija zaključuje da Aids desetkuje većinu profesija, da su ga iskusili i produktivni delovi zajednice, što su oni prozvali „tihi udar“ na političko vođstvo u regionu. Birači su često ostajali bez poslanika, birački spiskovi su prepuni imena ljudi koji su umrli, dok partije gube neke od svojih najsposobnijih i najefikasnijih agitatora. Aids ne ubija samo najaktivnije građane u južnom delu Afrike, već i potkopava demokratiju od koje njihova nacija zavisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari