Fudbaleri Mančester sitija spasili su bod protiv Ajaksa (2:2) na svom terenu u 4. kolu grupe D Lige šampiona, uprkos poništenom regularnom golu Balotelija i nedosuđenom penalu, ali je pitanje da li će hod po ivici opstanka u najelitnijem klupskom takmičenju, odnosno eliminacija kao i prošle godine, održati Roberta Mančinija na klupi „građana“. Bogati vlasnici, ali i javnost na Ostrvu, gladni su trofeja, uprkos osvajanju Premijer lige i FA kupa, a kao glavni krivac za odsustvo reciprociteta za uloženi novac već sada se navodi italijanski stručnjak.


Kao mogući naslednik Mančinija na klupi Itiharda prva opcija je Pep Gvardiola, trofejni trener Barselone koji je bez kluba na privremenom odmoru odmoru od fudbala u Njujorku. Bogati šejci sigurno neće štedeti novac u nameri da Španac preuzme Siti, ali će i pred njega kao i Mančinija sigurno biti stavljen glavni cilj da u što kraćem roku osvoji Ligu šampiona. S druge strane, Italijan bi sadašnji posao mogao da zadrži samo ukoliko ostane u takmičenju, preseljenje u Ligu Evrope bi verovatno takođe napisalo otkaz, dok izostanak sa međunarodne scene sigurno pakuje kofere. Da bi ostao u eliti Mančester sitiju trebaju pobede u poslednja dva kola nad Realom i Borusijom Dortmund, ali i povoljan ishod meča između „kraljevskog kluba“ i Ajaksa.

– Uvek verujem u svoj tim, ali sada je zaista teško. Ako pobedimo Dortmund i Real u naredne dve utakmice i sa osam bodova prođemo dalje, osvojićemo Ligu šampiona – optimističan je Manćini, ali uz veliku dozu opreza.

Velika uzbuđenja u utorak uveče doneo je i drugi duel grupe D, gde su „milioneri“ našeg Nevena Subotića u dva navrata vodili na Santjago Bernabeu, ali je Ozil teledirigovanim šutem iz slobodnog udarca pogodio za konačnih 2:2.

Otkaza se „smeši“ i Masimilijano Alegriju na klupi Milana jer su na svom stadionu jedva izvukli bod Malagi (1:1), još nisu obezbedili prolaz u nokaut fazu, a u Seriji A su tek na desetom mestu. Međutim, strateg „rosonera“ smatra da mu neće pokazati izlazna vrata San Sira.

– Ne strahujem da ću dobiti otkaz. Video sam se sa predsednikom Berluskonijem u svlačionici i on mi je rekao da je zadovoljan učinkom. Brojne su glasine, ali samo klub treba da odlučuje o tome – jasan je Alegri.

Gvardiola se pominje i kao njegov potencijalni naslednik, iako su iz Milana demantovali da nisu u kontaktima sa trenerom koji je osvojio sve timske trofeje, od toga po dva puta Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo za klubove.

U drugom meču grupe C Anderleht je savladao Zenit i tako se aktivno uključio u borbu opstanak na međunarodnoj sceni, odnosno seobu u Ligu Evrope.

U grupi B izgledno je da su Šalke, Arsenal i Olimpijakos rezervisali karte za međunarodnu scenu i na proleće, s tim ostaje da se vidi ko će u nokaut fazu Lige šampiona, a ko u stepenicu slabije takmičenje. Kako stvari sada stoje, Šalke i Arsenal su za korak bliže opstanku u eliti, s tim da „tobdžije“ imaju za čim da žale s obzirom da su u Nemačkoj imali prednost od dva gola koja su ih vodila već sada u drugu fazu takmičenja.

S druge strane, situacija je naizglednija u grupi A gde su Porto, pa i PSŽ, već obezbedili nokaut fazu. Portugalski predstavnik se za taj status izborio remijem bez golova u Kijevu sa Dinamom, dok su preskupi „sveci“ predvođeni Zlatanom Ibrahimovićem ponizili Dinamo u Zagrebu i ostavili ih bez bodova u dosadašnjem takmičenju, u društvu Lila koji je sinoć igrao protiv Bajerna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari