Parlamentarni izbori u Iranu na kojima je konzervativna struja ajatolaha Alija Hamneija osvojila ubedljivu većinu na štetu saboraca aktuelnog šefa države Mahmuda Ahmadinežada aktuelizovali su pitanje ukidanja funkcije predsednika. Bivši reformski član parlamenta Aliakbar Musavi Heini uveren je da će ajatolah sada tražiti ukidanje mesta predsednika.


– Ako dođe to toga, neće biti narednih predsedničkih izbora već će parlament birati premijera – rekao je Heini koji danas živi u egzilu u SAD za Njujork tajms. Oktobra prošle godine ajatolah je nagovestio da bi bilo bolje kada bi bio uspostavljen parlamentarni sistem u kojem premijera biraju poslanici.

Ne očekuje se, međutim, da Hameneji svoju nameru sprovede u delo pre isteka drugog mandata Ahmadinežada u junu 2013.

– Ahmadinežad je nepredvidiv manevrista i nije u interesu ajatolaha da učini da se predsednik u potpunosti oseti poniženo – smatra Karim Sađadpur, iranski analitičar pri Karnegi centru i kritičar vlade u Teheranu.

Da će Ahmadinežad biti sve slabiji smatra i Heini. Ako ponovi neku od svojih „budalaština“, kao što je potez od pre godinu dana kada je otpustio ministra za informisanje, Hameneijevog saveznika, vrhovni lider će imati dobar izgovor da odgovori veoma strogo i brzo, zaključuje Heini.

Između vrhovnog vođe i predsednika u Iranu već dugo vlada napetost. O tome se, međutim, nije polemisalo u vreme ajatolaha Homeinija, jer je njegova reč u suštini smatrana božanskim zakonom. Hamnei je očigledno umoran od stalnih trzavica. „Nismo ni mogli očekivati drugačije izborne rezultate jer Hameneji očigledno želi sam da rukovodi zemljom“, kaže za američki list Nošabeh Amiri, osnivač informativnog sajta Roz onlajn.

Očekuje se da će za predsednika parlamenta biti izabran Hadad Adel. Trenutni predsednik Ali Laridžani, iako Hameneijev saveznik nije dovoljno lojalan ajatolahu, smatraju analitičari. Adel je i ranije obavljao tu funkciju, a ima i rođačku prednost u odnosu na Laridžanija. On je tast Hameneijevom sinu Moktabi koji je predvodio parlamentarnu izbornu kampanju zajedno sa očevim saveznicima. Stoga se očekuje da će naredne godine parlament sa Adelom na čelu ukinuti poziciju predsednika zemlje i izabrati predsednika skupštine za premijera. „U jednoj zemlji ne može biti toliko mnogo vladara“, zaključuje Amiri.

Spoljna politika ostaje ista

Ishod izbora bi, prema mišljenju dobrog dela stručne javnosti, mogao da promeni domaći politički pejzaž, ali ne i spoljnu politiku Irana. Poznato je da ajatolah ima kritički stav prema Zapadu, pre svega zbog iranskog nuklearnog programa, koji je veoma popularan u zemlji jer se razvija, kako kažu čelnici, u mirnodopske svrhe. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je velika izlaznost na izborima „naročito u osetljivoj istorijskoj eri pokazala da će Iranci uprkos svim zaverama, pritiscima, sankcijama crnoj slici koju slikaju mediji globalne arogancije nastaviti da brane nezavisnost i nacionalne interese“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari