Uoči jučerašnjeg nastavka pregovora Irana s vodećim svetskim silama o nuklearnom programu Teherana, iranski vrhovni vođa Ali Hamenei izjavio je da pritisak ekonomskih sankcija nikad neće prisiliti Iran da prihvati ustupke oko svog nuklearnog programa, te da postoje „crvene linije“ koje se moraju poštovati.

„Neću se mešati u detalje pregovora, ali postoje crvene linije koje zvaničnici moraju da poštuju bez straha da će uznemiriti neprijatelje“, rekao je Hamenei, navodeći da se to odnosi na obogaćivanje uranijuma na teritoriji Irana i odbijanje da se zatvori podzemni pogon za obogaćivanje Fordo.

U Ženevi su juče nastavljeni pregovori Irana i grupe Pet plus jedan – pet zemalja članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) i Nemačke – o iranskom nuklearnom programu. Govoreći pred pripadnicima islamističke paravojne grupacije, Hamenei je izjavio da je Izrael „osuđen na nestanak“. „Osnove cionističkog režima jako su oslabljene i on je osuđen na nestanak. Nijedna pojava nametnuta silom ne može da traje“, rekao je Hamenei u govoru koji je direktno prenosila državna televizija.

Ova izjava o izraelskoj državi iskomplikovaće pregovore, jer su predstavnici zapadnih sila ponovili više puta da žele da garantuju bezbednost Izraela o okviru sporazuma sa Iranom. Ipak, američki predsednik Barak Obama pozvao je američke senatore da odlože predlog o pojačavanju sankcija Iranu kako bi se svetskim silama omogućilo da dovrše pregovore. Obama je u utorak rekao da bi dogovor o iranskom nuklearnom programu omogućio skromno ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu. Američki predsednik pak nije siguran da li će do sporazuma doći „ove sedmice ili sledeće“.

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je juče u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da će Iran snažno braniti svoja nuklearna prava i odbiti svaku diskriminaciju u toj oblasti, prenosi agencija Irna. On je dodao da jezik poštovanja treba da zameni jezik pretnji i sankcija. Rohani je takođe telefonom razgovarao s kineskim predsednikom Si Đinpingom kome je rekao da Iran želi da se postigne sporazum u kome bi sačuvao svoja prava i pokazao da je nuklearni program potpuno mirnodopski.

Rohani je pozvao Kinu da deluje protiv preteranih zahteva određenih zemalja, misleći na Francusku, koja je izdejstvovala tokom poslednjih pregovora pooštravanje teksta sporazuma koji su pripremili SAD i Iran, a koji je Teheran odbio na kraju da potpiše. Prethodna runda pregovora Irana i velikih sila završena je 9. novembra bez dogovora. Međutim, svi učesnici naveli su da je ostvaren napredak, u velikoj meri zahvaljujući politici predsednika Rohanija.

„Branićemo svoja prava“

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani u jučerašnjem obraćanju poslanicima rekao da je Teheran rešen da brani svoja „nuklearna prava“ i da neće prihvatiti da se ona smanje. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je pred odlazak u Ženevu istakao da će zemlja insistirati na svojim pravima po pitanju nuklearnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari