Protesti protiv spornih rezultata predsedničkih izbora moraju biti okončani, oštro je juče upozorio Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hameneji u retkom obraćanju naciji i prvom od kada su opozicione pristalice zaposele ulice prestonice zbog rezultata izbora. Hameneji je kategorički rekao da su izbori nisu pokradeni, odlučno upozoravajući demonstrante da će protiv njih biti upotrebljena sila ukoliko nastave masovne demonstracije sa zahtevom da se sazovu novi izbori. „Ulični izazovi nisu prihvatljivi. Ovo je direktan izazov demokratiji nakon izbora“, kaže Hameneji i dodaje da će opozicioni lideri biti odgovorni za haos ukoliko ne okončaju proteste.

 

Ajatolah je na Teheranskom univerzitetu, u vreme redovne molitve petkom, izjavio da ako se iranski narod ne oseća slobodno, onda ne bi u tolikom broju ni izašao na birališta kao što je bio slučaj tokom izbora 12. juna. Pred hiljadama prisutni, ajatolah je čvrsto stao na stranu Mahmuda Ahmadinedžada ističući da je bliži predsednikovim pogledima prema stranim medijima i socijalnim pitanjima zemlje, a ne stavovima bivšeg predsednika Hoseina Rafsadžanija i njegovog patrona Hoseina Musavija.

„Neki mogu misliti da će ulične akcije stvoriti političku polugu protiv sistema i prisiliti vlasti da promene stav. Ne, oni greše, to neće biti tako“.

Odgovarajući na navode o krađi izbora, Hamneji je istakao da Islamska Republika ne vara narod. „Reč je o 11 miliona glasova razlike. Kako bi smo mogli da lažiramo toliki broj glasova?“

Analitička javnost ocenjuje da je govor ajatolaha ostavio malo izbora za reformistu Musavija i njegove pristalice. Odbacio je njihove zahteve za novo glasanje i zaposedanje ulica u znak prkosa prema čoveku koji ima virtuelno neograničenu vlast prema iranskom ustavu. Optužio je strane medije i zapadne zemlje za pokušaj izazivanja političkog razdora i podstrekavanja haosa u Iranu. „Neki naši neprijatelji u različitim delovima sveta svesno žele da ospore apsolutnu pobedu, definitivan trijumf i nesumnjivi uspeh. To je naša pobeda, i oni ne mogu manipulisati time“.

Hameneji je rekao da su izbori bili „politički zemljotres“ za iranske neprijatelje, misleći pri tom na SAD i Veliku Britaniju „kao najveće zlo“, i optužujući ih za podstrekavanje nemira. Naglasio je da su sva četvorica kandidata deo islamskog sistema zemlje i podsetio sve prisutne da je Musavi bio premijer u vreme kada je on bio predsednik tokom 1980-ih. „Svi oni pripadaju istom sistemu. Bila je to trka unutar vladajućeg sistema“, dodao je ajatolah.

On je prekoreo trojicu Ahmadinedžadovih protivkandidata – Mir Hoseina Musavija, Mehdija Karubija i Mohsena Rezaja, koji su uložili prigovore na 646 slučajeva izbornih neregularnosti, za „ekstremizam“ na protestima, tokom kojih je poginulo sedmoro ljudi.

U međuvremenu, Savet čuvara, glavni izborni autoritet u zemlji, pozvao je Musavija i dvojicu poraženih kandidata da danas razgovaraju o situaciji u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari