Grupa od oko 150 studenata Filozofskog fakulteta upala je juče oko 13 sati u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, zahtevajući da razgovara sa rektorom tog univerziteta Brankom Kovačevićem.


Članovi Plenuma tvrde da im je Kovačević dan ranije prilikom slučajnog susreta rekao da sutradan dođu po njega i da će im se pridružiti na protestu koji je bio zakazan na Platou ispred Filozofskog fakulteta u podne, ali kako se Kovačević nije pojavio, studenti su „došli po njega“.

U incidentu u holu Rektorata napadnut je PR Univerziteta Marjan Nikolić. On je otvorio vrata da bi uveo novinare u deo zgrade u kome se nalazi rektorova kancelarija, i tom prilikom je jedan od učesnika protesta, za koga studenti tvrde da nije njihov kolega, udario Nikolića.

Dok su studenti bili u holu Rektorata, održavala se sednica Senata Univerziteta na kojoj je bio i rektor. Studenti su uzvikivali parole „Dole školarine“, „Ostavke, ostavke“, „Budžeta nema, biće problema“ i „Došli smo po rektora“.

Posle više od dva sata protestovanja u zgradi Rektorata najveći broj studenata se vratio na Filozofski fakultet, a nekolicina se srela sa Kovačevićem dok je napuštao zgradu u pratnji, kako se nezvanično čulo, devet telohranitelja. Rektor je pozvao članove Plenuma da danas dođu na sastanak u Rektorat.

Studenti zahtevaju smanjenje školarine na tri minimalne mesečne neto zarade, 48 ESPB bodova kao uslov za budžetsko finansiranje i ukidanje rangiranja, ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža i smenu rektora. Blokada nastave na Filozofskom fakultetu traje od 20. oktobra.

KOVAČEVIĆ: Plenum stvara incidente

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je juče da se nije pojavio na protestu, jer studenti nisu došli po njega u 12, kako su se dogovorili. On je poručio studentima da blokadom rada Filozofskog fakulteta neće rešiti ništa i zamolio ih da prekinu blokadu, jer većina akademaca želi da ima nastavu. Kovačević je rekao da je nakon tri sedmice protesta „semestar ozbiljno ugrožen“. Rektor je dodao da su zahtevi koji su u nadležnosti fakulteta ispunjeni i da se oni poklapaju sa zahtevima većine studenata. On je dodao da Univerzitet može da pregovara samo sa institucionalnim predstavnicima studenata i da način na koji plenum funkcioniše „stvara incidente“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari