"Spremaju se za Hepi i Pink": Šta je cilj Akademije mladih lidera SNS-a? 1Aleksandar Vučić: Foto BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ

Akademija mladih lidera Srpske napredne stranke (SNS) ponovo je u centru pažnje nakon što je procurela informacija da je jedan od predavača voditeljka Jovana Joksimović. Osim nje, novoj generaciji akademije predavala su i druga poznata lica, većinski iz redova SNS-a. Postavlja se pitanje šta „mladi lideri“ mogu da nauče od svojih predavača i šta je uopšte cilj akademije, s obzirom na to da se ona ne reklamira javno niti predavači rado govore o svom angažmanu.

Na zvaničnom sajtu Fondacije za srpski narod i državu, koja i organizuje Akademiju mladih lidera, gotovo da nema podataka o predavačima ili polaznicima.

Ipak, na njihovom zvaničnom profilu na Instagramu dele slike i video zapise sa određenih predavanja, kako je javnost i saznala da je jedan od predavača upravo Jovana Joksimović.

Ove godine su predavanja držali i premijer Miloš Vučević, Arno Gujon, Goran Vesić, Jorgovanka Tabaković, kao i profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Dragan Simeunović. U toku je treća generacija Akademije mladih lidera, navodi se na njihovom Instagram nalogu.

Polaznike nove generacije je nedavno posetio i Andrej Vučić.

Kakav kadar izlazi nakon obuke, svedoče svršeni akademci među kojima su bivši poslanik Luka Kebara i narodna poslanica Staša Stojanović.

Od Jovane Joksimović nismo uspeli da dobijemo nikakve informacije s obzirom na to da je na naša pitanja o angažovanju na Akademiji mladih lidera Srpske napredne stranke samo spustila slušalicu.

Profesori imaju pravo da drže predavanja gde žele

Dragan Simeunović ističe za Danas da je on profesor i da je držao predavanje o bezbednosti i terorizmu, kao što i inače radi, pa postavlja pitanje šta je tu problem.

"Spremaju se za Hepi i Pink": Šta je cilj Akademije mladih lidera SNS-a? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Držao sam i NATO u Ankari isto temu o terorizmu. Ne smete da budete ostrašćeni, profesori drže predavanja o onome što znaju i za šta su stručni. Prošli put kad sam držao bio je i Žarko Korać s kim se znam dugo, znam da je ljuta opozicija. I on je čovek profesor i ima pravo da predaje. Ne treba suviše politizirati društvo, neće valjati“, navodi Simeunović.

Dodaje da ne treba da vidimo u njegovom predavanju ništa ni zlo ni dobro, te da je to naprosto normalno i da je u redu da profesor drži predavanje na temu za koju je stručan, poznat i priznat.

Ne postoji legitiman razlog za učešće u Akademiji

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić naglašava da je Akademija mladih lidera fabrika „naprednjačkog kadra“ i kao takva nema veliki kredibilitet.

"Spremaju se za Hepi i Pink": Šta je cilj Akademije mladih lidera SNS-a? 3
Prinskrin Pokretslobodnih.rs

„Svaki predavač, profesor ili nastavnik bira da li će držati predavanja na kredibilnim kursevima i ustanovama ili će zarad najverovatnije velike apanaže učestvovati u radu nekredibilnih ‘akademija’”, ukazuje Pajić.

Biljana Đorđević, narodna poslanica ZLF-a i docentkinja na Fakultetu političkih nauka, kaže da s obzirom da se naprednjački mladi lideri pre svega spremaju da učestvuju u emisijama Pinka i Hepija, izbor Jovane Joksimović je zapravo odličan.

"Spremaju se za Hepi i Pink": Šta je cilj Akademije mladih lidera SNS-a? 4
Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Ona je radila na gotovo svim režimskim televizijama pa će ih najbolje spremiti i kako da odgovaraju na unapred pripremljena pitanja, kako da izbegavaju odgovore i kako da blate i napadaju opoziciju, i sve ostalo što im treba“, objašnjava Đorđević.

Na osnovu svega što rade mladi naprednjaci koji su prošli kroz Akademiju mladih lidera SNS-a, naša sagovornica zaključuje da ne samo da se tamo ne dobija znanje o tome kako da se vodi Srbija da bi građani živeli bolje, već da njih to i ne interesuje.

„Oni žele da budu lideri u tome kako da privatni i stranački interes bude iznad javnog interesa kao i kako da očuvaju sopstvene nezaslužene pozicije“, navodi Đorđević.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da dok nije protiv toga da novinari budu angažovani u političkim strankama, jeste protiv toga da za taj angažman dobijaju novac.

Dragana Rakić
foto FoNet Ana Paunković

„Dakle, ako novinar deli ideološka uverenja neke političke stranke, onda može da volontira u toj stranci i da potpuno besplatno svoje znanje i veštine stavi u službu te stranke. S druge stane, protiv sam toga da političke stranke plaćaju novinarima za njihove usluge, jer se to kosi sa načelima novinarske profesije i principima slobodnog i nezavisnog novinarstva, pošto u tom slučaju postoji materijalni interes između dve strane“, ukazuje Rakić.

Ne zna da li Jovana Joksimović sebe smatra novinarkom, a ako je tako, onda ne bi smela da uzima bilo kakav novac za svoj rad na Akademiji mladih lidera SNS-a, jer time krši novinarski kodeks.

„Ne pratim rad Jovane Joksimović i nisu mi poznate njene novinarske kompetencije, pa ne mogu da komentarišem kakvim to veštinama ona može da podučava mlade naprednjake, ali ovde postoji jedan veći problem nego što je Jovanin angažman na naprednoj Akademiji. Problem je što je njen suprug vlasnik nekoliko uticajnih medija, između ostalog i televizije na kojoj gospođa Joksimović radi, a to svedoči o simbiozi vlasti i medija koja nije poznata u demokratskim društvima“, zaključuje Rakić.

Šta je Akademija mladih lidera?

Na zvaničnom sajtu Fondacije za srpski narod i državu navodi se da Akademija mladih lidera podrazumeva političku edukaciju mladih članova Srpske napredne stranke zahvaljujući kojoj će oni steći „nova znanja i veštine iz raznih oblasti, koje će im značiti ne samo za politiku već koja mogu upotrebiti o bilo kojoj profesiji da je reč“.

Cilj predavanja jeste edukacija mladih članova, kako navode, najpre kada je reč o javnom nastupu, debatovanju, a teme su iz raznih oblasti, kreiranje političkih poruka, strateško i akciono planiranje, politika u periodu od 1990. pa do danas, Evropska unija, lokalna samouprava itd.

Takođe se uči o predizbornim kampanjama, pregovaranjima, ekonomiji, gde se prezentuju istraživanja iz različitih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari