Akademija ženskog liderstva: Bezbednost devojčica u Srbiji mora biti poboljšana 1

Akademija ženskog liderstva je, povodom Međunarodnog dana devojčica, 11. oktobra, saopštila da bezbednost devojčica u Srbiji mora biti poboljšana.

Taj dan se obeležava širom sveta a hiljade žena je u kampanji „Ova mala devojčica sam ja“ (#ThisLittleGirlIsMe) trudeći se da inspiriše devojčice i devojke na veća postignuća, piše u današnjem saopštenju.

Akademija ženskog liderstva je saopštila i da je 11. oktoba važan datum, „jer pokreće i spaja devojčice i devojke širom sveta u jedinstveni snažan snop koji može svet učini bezbednijim“.

Ta organizacija je ukazala da ovogodišnji Međunarodni dan devojčica želi da posveti sećanju na sve izuzetne devojčice ubijene, početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar.“

„U nadi da se ova tragedija nikada više neće ponoviti, ukazujemo na to da se bezbednost devojčica i devojaka u Srbiji mora poboljšati“, piše u saopštenju.

Upozorili su i da je „javni govor i dalje pun nasilnih, diskriminatornih, seksističkih i mizoginih izjava… u kojima su devojčice, devojke i žene predstavljene kao slabe, uplašene i nemoćne“.

Ukazali su da „posebno zabrinjava što ličnosti na javnim funkcijama, podcrtavaju slabost sagovornika ili političkog oponenta tako šti ga nazivaju devojčicom“.

„Njima posebno poručujemo: Devojčice su jake“, dodaje se u saopštenju.

Akademija ženskog liderstva je saopštila i da se od ove godine priključila globalnoj „Inspiring Girls kampanji“

Podaci tog istraživanja sprovedenog u junu, u kom su učestvovale i devojčice iz Srbije, pokazuju da one primećuju manje prisustvo žena u medijima i generalno u javnost.

Po istraživanju, 93 odsto devojaka i devojčica je reklo da bi volele da vide i čuju više ženskih uzora u svojoj okolini tokom šklovanja.

Njih 92 odsto smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri.

Po istraživanju, 91 odsto devojaka i devojčica kažu da im je važno da vide i čuju žene koje rade različite vrste poslova pogotovo onih koji se smatraju “muškim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari