Akademija ženskog liderstva pokrenula kampanju "Izbori bez nasilja" 1foto FoNet Kostadin Kamenov

Akademija ženskog liderstva (AŽL) pokrenula je kampanju „Izbori bez nasilja“ u okviru koje će prikupljati podatke o svim oblicima nasilja kojima su izložene žene koje učestvuju u izborima, saopšteno je danas.

Ta organizacija je predala zahtev Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i očekuje da uvede instrumente i mehanizme za praćenje i sprečavanje nasilja prema ženama.

Kako je najavljeno, AŽL će i tokom ovogodišnje kampanje pratiti, beležiti i obaveštavati javnost o nasilju prema ženama.

„Atmosfera puna napetosti i podela u društvu, 26 ubijenih žena ove godine i porast broja zabeleženih slučajeva nasilja nam govore o velikim rizicima kojima su izložene pre svega kandidatkinje i aktivistkinje, zatim žene u izbornoj administraciji, ali i žene koje glasaju“, navodi se u saopštenju AŽL.

Već na samom početku kampanje zabeleženi su slučajevi nasilja prema ženama.

„Mediji su izvestili o fizičkom napadu na narodnu poslanicu Dveri Radmilu Vasić, a na društvenim mrežama su primećeni mnogobrojni omalovažavajući, mizogini i seksitički komentari upućeni kandidatkinjama sa izbornih lista kako opozicije tako i pozicije“, tvrde iz AŽL.

Organizacija je pozvala sve političke aktere, grupe građana kao i sve institucije da javno osude i učine sve što je do njih da spreče nasilje prema političarkama i ostalim ženama angažovanim u izbornoj kampanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari