Akademija ženskog liderstva: Političari da odustanu od prakse diskriminatornih i mizoginih izjava 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Akademija ženskog liderstva pozvala je danas sve političare da odustanu od prakse diskriminatornih i mizoginih izjava i reprodukovanja stereotipa u kojima su žene prdstavljene kao slabe, prevrtljive, potkupljive, manipulativne i nečasne, drugorazredne, manje vredne.

U saopštenju za javnost Akademija je „ukazala na diskriminatorni karakter izjave predsednika pokreta SRCE Zdravka Ponoša date 17. februara u okviru gostovanja u Studio Live TV N1“.

Ponoš je, kako se navodi, tom prilikom rekao: „Pacijent se ne slaže, ali se žena slaže. A žena se zove Aleksandar Vučić. I ona sad objašnjava mužu da ništa ne smeta da mu amputiraju nogu. Deca se ne slažu, bune se, roditelji se ne slažu, a žena (Vučić) se slaže, jer već dugo očijuka sa tim medicinskim timom koji je uradio tu hirurgiju 1999. godine.“

„Ponoš je ovom metaforom, u poznatom patrijahalnom ključu, nastojao da dočara slabost Aleksandra Vučića poredeći ga sa ženom koja izdaje svog bolesnog i nemoćnog muža, okrećući leđa njemu i porodici. Svojom izjavom on je širio patrijahalne obrasce odnosa u porodici prikriveno poručujući ženama kako u njoj treba da se ponašaju i gde im je mesto. Istovremeno je širio mržnju prema ženama, predstavljajući ih u ključu rodnih stereotipa kao manje vrednim i slabim“, navodi se u saopštenju Akademije ženskog liderstva.

Ovom svojom izjavom, na žalost, i Zdravko Ponoš se priključuje onim političarima koji krše zakone i u javnom govoru diskriminišu žene.Za to vreme nasilje prema ženama, u čijoj osnovi je zloupotreba muške moći i dominacije, ne jenjava, upozorava ta organizacija.

Od početka 2023. godine u Srbiji je ubijeno šest žena u porodičnom i partnerskom nasilju. Baš zato zabrinjava izostanak svesti o položaju žena i posledicama diskriminatornog govora i postupaka onih koji utiču na javno mnenje i predstavljaju uzore svojim političkim sledbenicima.

Protiv mizoginije, seksizma i diskriminacije se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari