Akademija ženskog liderstva poziva na izborni dan bez nasilja nad ženama i manjinama 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Akademija ženskog liderstva (AŽL) apeluje na sve učesnike u izbornom procesu da ne upotrebljavaju pretnje i nasilje na dan izbora 3. aprila 2022. godine.

Kako se ističe u današnjem saopštenju, to se posebno odnosi na nasilje prema ženama i drugim manjinskim i marginalizovanim grupama u izborima.

„Poslednjih nedelja nasilje prema ženama u Srbiji je u porastu. Ubijene su četiri žene, a nekoliko je teško povređeno. Prijavljeni su pretnje i nasilje prema aktivistkinjama i novinarkama. Institucije, nažalost, nisu blagovremeno reagovale, sprečile femicid i nasilje u ovim slučajevima“, ukazuju iz AŽL-a.

Umesto da Ministarstvo unutrašnjih poslova svoju pažnju usmeri na prevenciju svih oblika prepoznatog i prijavljenog nasilja u kampanji, gonjenje učinilaca i podršku žrtavama, dodaje se u saopštenju, ono, nažalost, doprinosi atmosferi straha, najavljući potencijalno nasilje na dan izbora potpomognuto „pojedinim političkim partijama u Srbiji i stranim faktorom“ .

„Prateći izborni proces beležimo porast tenzija i nasilja u samom finišu kampanjie. Stoga apelujemo na svečlanice i članove posmatračkih misija da nasilje evidentiraju i utiču na institucije da ispitaju svaki pojedinačni navod o pritiscima na birače, nasilju prema biračicama, aktivistkinjama i kandidatkinjama. Izbori uz nasilje se ne mogu zvati demokratskim“, navode izAŽL-a i pozivaju sve građanke i građane da izađu na izbore i ostvare svoje biračko pravo.

„Kandidatkinje, aktivistkinje i sve žene koje će se u izborni proces uključiti kao kontrolorke izbora pozivamo da nam se obrate ukoliko budu doživele bilo kakav oblik nasilja. Prijave možete da pošaljete putem sajta www.liderke.org, na e mail [email protected] Viber porukom na broj +381 61 309 3880“, navodi se u saopštenju.

Verujući u demokratsko društvo kao zajednicu ravnopravnih građanki i građana i izborni proces kao ogledalo ovakvog društva, AŽL realizuje inicijativu „Za izbore bez nasilja“ u okviru koje prati, beleži i po potrebi reguje na slučajeve nasilja prema ženama uključenim u izborni proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari