Akademik Kostić: Srbija podeljeno društvo, ako se ventil komunikacije ne uspostavi moguć obračun

Ostavite komentar


  1. Profesor je u pravu 100% jer ponovo dolaze burna vremena za Srbe!
    Naime, Srbima se ponavlja 1944., samo što velike sile još ne znaju koji će političar dobiti ulogu đenerala Draže (svi Srbi u Kraljevini Srbiji po Londonskom sporazumu iz 1915.) , a ko ulogu maršala Tiita (avnojevska Srbija bez KiM).
    Već je određeno da AV glumi generala Nedića (čak imaju isti plan da se Srbiji pripoje samo delovi KiM i BiH) !

    1. Samo obnova Kraljevine Srbije (po uzoru na evropske parlamentarne kraljevine) spašava Srbe od biološkog nestajanja sa Balkana !

      1. Samo pre obnove, trebamo da nađemo kralja koji će govoriti jezk kmojim govore podanici.
        Ili i to više nije potrebno, može srpski kralj govoriti na španskom jeziku svojim podanicima?

  2. Bojim se da je geanica između dijaloga i konfrontacije, za onaj odlučni korak, već prekoračena. „Zahvaljujući“ kome? Onome ko ima svu vidljivu i nevidljivu moć i mehanizme nasilja u svojim rukama. Umesto da je pozvao na razgovor, on je lažima, uvredama i nasiljem dolivao ulje na vatru. I to godinama. Više niko neće dobiti mandat da u ime većine eksploatisanih, pljačkanih i žrtava tranzicije i nasilja vlasti razgovara sa vlastima – ma koliko dobru volju i nameru imao. Jer, je za ikakav dijalog nužna pretpostavka postojanje minimalnog delatnog obostranog poverenja. Toga nema i neće ga ni biti. Vlast će se vrlo brzo suočiti sa još većim talasom krize poverenja. A onda će, umesto nemogućeg dijaloga, jedini spas za društvo, pa i za ovu vlast, biti demisija vlasti. Hoće li bes, politička lažljivost, nezajažljivost i halapljivost vlasti i sada nadjačati razum? Ukoliko ne nadjača bar mrvica preostalog razuma…

  3. Upozoravajuci tekst akademika Kostica ali treba da ima usiju koje ce to da cuju i pamet da razume. Naime gde se to prekinula ona nit racionalnosti i razuma kod nas. Mislim da u osnovi sve ove nepogode koja nas je zadesila, lezi nasa (ne^kultura _nevaspiutanje. Tragicno je da su vec stasale generacije sa odsustvom elementarnog porodicnog vaspitanja preko obrazovne kulture do ,,zivotne,, kulture koju sticemio postupkom ,,samo
    nam se kaze,,. Jer ako su danas odrasli ljudi,moja deca,nekulturni to znaci da ja kao roditelj moram na popravni. Moraju da se vrate kod mene na zajednicki popravni,pa onda ce oni na popravni iz lepog vaspitanja u osnovnu pa srednju skolu i fakultet. Ocigledno je da je taj segment u vaspitanju kod nas izgubljen,a onda ce se proces vratiti od Predsednika,poslanika,gradjana na ulici,na sa lteru u prodavnici,na stadionu,u skoli (bez vrsnjackog nasilja^ do postovanja i brige o roditeljima. Kada taj krug zatvorimo mozemo da kazemo da smo se vratili civilizaciji.Onda ce svi bukaci razne fele i nacionalne i navijacke i kriminogene biti tamo gde im je mesto a Srbija zakoraciti u buducnost opstanka. Do tada…

  4. Sav svet je podeljeno društvo u globalu ,a otkad je sveta i demokratije ta podeljenost po pitanju političke orjentacije i ekonomskog puta je sve izraženija .Pa zašto bi Srbija bila imuna na to,pogotovo posle burne nedavne istorije (ratova,sankcija,promene sistema,ekonomske krize….)

    1. Pa Zvonko taj svet je izmislio i razne rijalite ali je posle godine dve to odbacio. Pa mozemo li mi da nesto naucimo na tudjim greskama a ne da sve ponavljamo. To ponavljanje svih tih skaradnosti ne instalira posteni i umni deo Srbije vec onaj olos koji moze da egzistira samo u takvom mulju. Nazalost kod nas se taj mulj odrzava vrlo svesno od strane mracnih umova koji su zajasili na vrat Srbije od, pred devedesetih godina sa kracim vremenskim izuzecima,do danas.

  5. Da bi doslo do obračuna , morale bi i jedna i druga strana da duboko veruju u svoju „ideologiju“ tj. da opozicija mrzi vučića ( sto je ocigledno) i da SNS-ovci ZAISTA vole svog vođu(sto je laž , njega niko ne voli osim neše sline). Niko se neće boriti za Vučića kad mu bude vreme pada s vlasti.

  6. A ŠTO SE akademija NE OGLASI, nego spavkate i trošite velike narodne pare.
    Ni za šta.
    Šta ste vi akademija staraca , u poslednjih 10 godina recimo, uradili vidljivo i prepoznatljivo za ovaj nesrećan narod.?
    Samo jalove govorancije , simpozijumi, seminari, „akademije“.
    Potpuno ste kao institucija nepotrebni ovom društvu i ovom narodu!!!!!!

    1. Upravo je ovakav tekst oglašavanje Akademije. I upravo i govori da je potrebno imati govorancije (po Vama jalove), simpozijume itd. I to je naučno delovanje koje smo potisnuli i izgubili. I moramo vratiti.

  7. Akademija mora insistirati da Vlada Srbije ODMAH donese EKONOMSKE mere za bolji život građana Srbije :
    1.povećanje minimalne plate i penzije za 5.000 dinara;
    2.skraćenje radnog vremena na 7 sati dnevno (35 nedeljno), a da se prekovremeni rad plaća uvećano 50%;
    3.uvođenje progresivne porezne stope za sve preko tri prosečne plate, dobiti, vrednosti imovine;
    4.formiranje ministarstva za investicije iz dijaspore;…

    Takođe, Akademija mora insistiratui na RAVNOPRAVNIM IZBORIMA i da se posle formiranja NOVE Vlade moraju doneti POLITIČKE mere:
    1.uvesti neposredne izbore za sve skupštine, predsednike opština, gradonačelnike ;
    2. izvršiti regionalizaciju Srbije na 4 ravnopravne pokrajine, bez autonomije u državnim poslovima;
    3.obnoviti Kraljevinu Srbiju po uzoru na skandinavske parlamentarne kraljevine, u kojima građani najbolje žive, a tajkuni palćaju najveće poreze;..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.