Akademik Stevanović: Ako ovako nastavimo sve ćemo pretvoriti u pustinju

Nedeljnik Vreme objavio interni nacrt Studije o uticaju na životnu sredinu za projekat Jadar iza kojeg stoji Rio Tinto

Ostavite komentar


  1. Mislite na Ministarstvo za životnu sredinu sa Irenom?
    Jos kada potvrdi Maja Ministarka pravde ima da se veša na Terazijama.
    Daj Vucicu Nevenu Djuric da se smejemo.
    Tragedija se nastavlja.

  2. Prilično neodgovorne izjave za jednog Akademika. Pogotovo imajući na umu da on svoju materijalnu egzistenciju i finansijska dobra nije obezbedjivao iz resursa kao što su „plodno zemljište, šume i stanovništvo“. Od jednog Akademika bi se očekivalo da svoje tvrdnje potkrepi bar nekim činjenicama, pa da nam bar predoči tu kalkulaciju po kojoj uložene milijarde u poljoprivredu donose isti benefit kao i one u rudarstvu (RTB Bor pravi veći obrt nego ukupna berba pšenice i kukuruza u Srbiji), kao i da nam kaže ko će, i odakle uložiti te milijarde u poljoprivredu pošto ih, u ovom slučaju, ulaže strana kompanije a ne srpski budžet. Ovako, ove zakasnele „hipi parole“ mogu izgledati kao „velika mudrost“ na čajanci sa prijateljima, ali svakako nisu ozbiljan i utemeljen stav ni za mnogo manje kvalifikovane pojedince.

  3. Rio Tinto su podrzale mnoge strucne institucije ukljucujuci i fakultete Univerziteta u Beogradu, radeci studije po zelji Rio Tinta i
    to debelo naplatile. Da akademici i naucnici odlucuju odavno bi krenuo sa radom Rio Tinto, sreca da ima jos postenog golorukog naroda koji pokusava da i bez studija ukaze na opasnost.

  4. Nazalost Srbija je pusta zemlja od 1945g. kada su odlucili da bude slaba, nerazvijena, podeljena u stanju latentnog gradjanskog rata i moralne mizerije. Ovo je vidljivo o kulturi, sportu a pogotovo pred izbore kada se neko seti da kaze kao uvazeni akademik da smo jos uvek na putu nizbrdo ka pustinji iz koje nam vise nema povratka.

  5. U nedostatku drugih argumenata u borbi protiv aktuelne (Vuciceve) vlasti zloupotrebljavaju se ekoloske teme,ciji je vrh „Rio Tinto“..Nije aktuelna(Vuciceva) vlast dovela Rio Tinto u Srbiju 2.004.g. i dala mu dozvole da bez naknade istrazuje lititijum..Nije aktuelna vlast izmenila Zakon o rudarstvu 2.006.g kojim je Rio Tinto dobio ekskluzivno pravo na eksploataciju litijuma..Nije aktuelna (Vuciceva) vlast.. potpisala sa Velikom Britanijom Sporazum o zaštiti međusobnih ulaganja 2002., a koji je stupio na snagu 2 godine kasnije,iako Velika Britanija nema ulaganja u Srbiju sem Rio Tinta, a Srbija nema nikakva ulaganja u Velikoj Britaniji..Sve su to uradile prethodne vlasti(pre Vucica) ,uvodeci Srbiji u obligacioni medjunarodni odnos..Aktuelna valst (Vuciceva) je obustavila sve aktivnosti Rio Tinta.Sta jos treba da uradi,a da ne prekrsi svoje medjunarodne obaveze koje je mogu skupo kostati?Da pod pretnjom oruzjem nateraju Rio Tinto napusti Srbiju? Od eksploatavije litijuma ne odustaju ni najbogatije svetske drzave (SAD,Nemacka,Portugal..),jer je to sirovina buducnosti.Zasto bi od toga definitivno odustala malena,i jos uvek siromasna Srbija,obavezujuci se da u narednim decenijama nece vrsiti eksploataciju litijuma?Odluku o tome treba da donese strucna javnost i demokratski izabrana vlast Srbije,a ne ulica podlozna manipulacijama placenih lobistickih organizacija kojima je srpski litijum konkurencija u sticanju ekstra profita..

  6. Ekspolatacija prirodnih resursa, nije ništa drug, do kopanje sopstvenog groba nacije. Prividna korist glodara i viševekovno ostavljanje pustoši. Planeta to više ne može da izdrži, osveta će biti ubitačna i kratka, samo neće biti nikog da je vidi. Samo idioti ne vide, da je već počelo geometriskom progresijom. Samo Irena i dalje pumpa usta da bi ličila na AV-a.

  7. Za Trifuna…predlažem ti da se prvi javiš da budeš rudar u Rio Tintu…biće dobra plata…

  8. @vladdimir: poslednja bitka na Zemlji vodiće se za plodnu zemlju i pitku vodu. A mi ih tada nećemo više imati

  9. nikada mi nece biti jasno koliko veliki mora da su zlotvori, unistitelji zemlje i ubice naroda koii su ikada mogli i da pomisle da udju u pricu o ovako necemu!!!

  10. Zar je bitno koja je vlada dovela ovu kompaniju da rudari po Srbiji.Valjda je svima bitno da zivimo u zdravoj zivotnoj sredini.Posto su Srbi ekoloski osvesteni ne bacaju smece gde stignu,vole svoju domovinu,sasavim je osekivano zlo koje ulazi na velika vrata.SANU uglavnom stiti svoje pozicije,njihovo potomci zive van zemlje.Postenje,znanje,ljubav prema domovini,cast ,dostojanstvo,odogobornost,odavno ne zive u svesti onih koji nam kroje sudbinu.

  11. Akademik Stevanović iznosi da Nemačka estrahuje litijum iz toplih izvora , samo ne navodi gde je to ,to još ne postoji.Unapred osuditi jedan projekat na smrt bez ozbiljne naučne rasprave je veoma loše .

  12. Za conc1995.. od kad smo Mi „na Ti“? Pokusaj omalovazavanja ne moze zameniti nedostatak argumentacije u demokratskoj polemici.Time samo pokazujete svoje nedemokratsko lice..

  13. za Trifuna…obraćati se nekome na ti nema nikakve veze sa demokratijom…mnogo sam stariji od tebe,pa ne vidim razlog da ti se obraćam sa Vi…a demokratija sa tvojim AV nema ni slova D…a to što stalno pominjete da su oni prethodni doveli Rio Tinto nema nikakve veze sa onim što je posle za njih uradio tvoj voljeni…preporuka za tebe da ponovo pročitaš ili pogledaš Petrijin venac…

  14. Isto tako akademik Cvetković ima dijametralno suprotno mišljenje o tom rudniku. Priča o ekologiji i „borba“ je vrlo čudna. Ekološki problem je samo zapadna kompanija, a Kineze ekološke stranke ne pominju, a oni truju upravo sad. Kako niko od njih ne postavi pitanje za njihove novootvorene rudnike i Ling Long u sred žitnice.Očigledno nije sve crno belo i ima mnogo neistina sa obe strane

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.