Crkvena opština Izvor i Hram Svete Trojice u Izvoru kraj Pirota organizovali su izložbu kopija fresaka slikara iz Pirota Đorđa Marinkovića u prostorijama Parohijskog doma. Izložba je humanitarnog karaktera i ima za cilj prikupljanje novca za živopisanje novoizgrađene priprate hrama.

Crkvena opština Izvor i Hram Svete Trojice u Izvoru kraj Pirota organizovali su izložbu kopija fresaka slikara iz Pirota Đorđa Marinkovića u prostorijama Parohijskog doma. Izložba je humanitarnog karaktera i ima za cilj prikupljanje novca za živopisanje novoizgrađene priprate hrama.
Predsednik Crkvenog odbora Izvora Ivan Panić kaže da je krajem oktobra prošle godine vladika niški Irinej osveštao Parohijski dom.
– Ostalo je da se urade stepenice, potporni zidovi, oslikavanje priprate crkve Svete Trojice koja je, kao i prostor oko nje, kompletno rekonstruisana. Zbog toga je i ova izložba kopija fresaka ujedno i poziv donatorima da nam pomognu da i to uradimo. Očekujemo i pomoć Ministarstva vera. Prva sredstva za obnovu svetinje došla su najpre od samih meštana. Pomogli su opština Pirot i mnogi drugi donatori – kaže Panić.
Protonamesnik Srpske pravoslavne crkve sveštenik Nebojša Vujić kaže da je cilj ove izložbe živopisanje novoizgrađene priprate pri hramu.
– Svi koji dođu i posete izložbu i svojim dobrovoljnim prilogom pomognu živopisanje s najmanje 4.000 dinara, za uzvrat i za uspomenu će dobiti na poklon serigrafiju fragmenta freske Gospoda Isusa Hrista iz manastira Studenica iz 1208. Sredstva koja prikupimo namenićemo živopisanju priprate. Nadamo se da će kao i dosada biti ponovo mnogo humanih pojedinaca i firmi koje će nam pomoći da završimo kompletno uređenje ove duhovne svetinje – kaže protonamesnik Nebojša Vujić.
Đorđe Marinković kaže da se rado odazvao apelu Crkvenog odbora da svojom izložbom kopije fresaka pomogne jednu lepu ideju.
– Očekujem da će neophodan novac biti prikupljen kako bi se zidovi priprate živopisali. Hram je izuzetne vrednosti sa početka 15. veka, traži obnovu i nov život. Do sada je u ovom hramu i Parohijskom domu dosta toga urađeno. Sve je to prelepo – kaže Marinković.
Izložba je izazvala veliko interesovanje meštana Izvora koji su ih s pažnjom razgledali. Zadovoljni su što se nastavlja akcija kompletnog uređenja hrama Svete Trojice, čija obnova traje već nekoliko godina. Marinković kaže da je izložio 27 fragmenata fresaka i ikona rađenih na kamenu peščaru sa Stare planine.
– Reč je o kopijama fresaka koje su autentične. Među njima je lik svetog Ilije iz manastira Morača, portreti Stefana Nemanje i svetog Save iz Mileševe, imamo prelep lik apostola Jovana iz Sopoćana, kopiju freske „Beli anđeo“. Izložene su i kopije ikona Gospoda Isusa Pantokratora i bogorodice Odigitrije iz Hilandara – kaže Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari