Odluka administracije predsednika SAD Baraka Obame da promptno evakuiše veliki broj diplomata u severnoj Africi i na Bliskom istoku uznemirila je neke američke strane partnere, koji kažu da SAD takvim gestom doprinose osećanju panike i slabosti. I pojedini američki zvaničnici ocenili su da je akcija Stejt departmenta preterana i da je velikim delom posledica prošlogodišnjeg napada na konzulat u Bengaziju, u kojem je ubijen i ambasador.

Nakon tog napada bezbednosne procedure su pooštrene u američkim diplomatskim predstavništvima širom Bliskog istoka. Obezbeđenje ambasada je toliko jako da se mnoge diplomate žale da im je sve teže da rade.

„Mislim da je administracija od napada u Bengaziju zauzela defanzivni stav“, rekao je za Njujork tajms Vil Nekants, bivši zvaničnik Stejt departmenta angažovan u borbi protiv terorizma, sada analitičar u Centru za analize mornarice u Virdžiniji.

Vlada Jemena je u utorak saopštila da osuđuje odluku Obamine administracije jer evakuacija „služi interesima ekstremista“ i „osujećuje saradnju sa SAD“. Jemen je saopštio u sredu da je osujetio plan terorista da izvedu bombaški napad na naftovode i zauzmu glavne luke, i da taj napad nema veze s najavama napada zbog kojeg su zatvorena američka predstavništva. Analitičari su tu tvrdnju ocenili kao „cinično političko pozorište“, kojim, kako su naveli, Jemen želi da dokaže da je sposoban da sam porazi Al Kaidu.

Odluka o zatvaranju diplomatskih predstavništava na severu Afrike i na Bliskom istoku je iznenađujuća, pošto je Vašington u proteklih godinu dana tvrdila da Al Kaida slabi. „Utisak koji je administracija SAD želela da ostavi jeste da je Al Kaida mrtva ili gotovo mrtva. U tom slučaju, zašto se toliko brinemo zbog razgovora između dvojice lidera Al Kaide?“, rekao je Brus Ridel, bivši agent Centralne obaveštajne agencije, danas stručnjak Instituta Brukings.

Reč je o razgovoru između Ajmana al Zavahrija, lidera Al Kaide koji je nasledio Osamu bin Ladena, i Nasera al Vuhajšija, lidera terorističke organizacije na Arapskom poluostrvu, koji je presrela Vlada SAD. Američki zvaničnici su izjavili da su dvojica lidera Al Kaide razgovarala o najvećoj terorističkoj zaveri protiv Zapada od napada 11. septembra 2001. Međutim, kako su naveli, u razgovoru nije precizirano ni mesto ni vreme napada, osim što je napad očito prethodno bio planiran za prošlu nedelju.

Nekoliko američkih obaveštajaca i zvaničnika ukazalo je na sve veći broj presretanih poruka džihadista u proteklih nekoliko meseci, što je kulminiralo zabrinjavajućim razgovorom Zavahrija i Vuhajšija. Zatvaranjem ambasada i konzulata, naglašavaju zvaničnici, SAD i njihovi saveznici su uklonili potencijalne mete terorista i dobili još vremena da uđu u trag terorističkim mrežama.

Međutim, pojedini bezbednosni analitičari, kao i neki aktuelni i bivši Vladini zvaničnici, smatraju da administracija SAD, koja je još pod utiskom prošlogodišnjeg napada u Bengaziju, preduzima preterane mere opreza. Pojedini kritičari ocenjuju da zatvaranje diplomatskih predstavništva podseća na politiku Obaminog prethodnika Džordža Buša koja je nastojala da seje strah i širi političku podršku za snažniju antiterorističku politiku. Kada evakuišete ljude, šaljete poruku da su svi napori da se izgradi poverenje u jemenski bezbednosni establišment propali, rekao je jedan jemenski zvaničnik. 

Dronovi u punom dejstvu

Sana – Šest osoba za koje se sumnja da su bili članovi Al Kaide poginulo je u centralnom Jemenu, u napadu koji je verovatno izvela američka bespilotna letelica, rekao je jedan jemenski vojni zvaničnik. To je šesti napad dronovima u poslednjih desetak dana. U ovim pojačanim akcijama do sada je poginulo 29 ekstremista. SAD priznaju da njihove bespilotne letelice dejstvuju po Jemenu, ali ne potvrđuju pojedinačne napade i ne saopštavaju njihov broj. Beta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari