„Ako je teroristički akt, što ga niste sprečili? Znaju oni šta je“: Božo Prelević o napadu ispred ambasade Izraela 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

U Srbiji je, pored crvenog meteoalarma, zbog nevremena, na snazi crveni bezbednosni alarm. Alarm je aktiviran zbog napada na žandarma kod ambasade Izraela u Beogradu, a čin okarakterisan kao terorizam.

Advokat Božo Prelević smatra da je reč o bezbednosnoj floskuli, i postavlja pitanje – ako je teroristički akt, zašto ga niste sprečili?

„Pretpostavljam da taj crveni alarm podrazumeva povećanu opreznost, povećano prisustvo pripadnika policije. Inače mi je zanimljivo to iskakanje, u trenutku ranjavanja policajca, svi su izašli sa tim da je to terorizam, a ja ne znam da li je. Kada se tako nešto desi u Londonu, Parizu, oni prave analizu, niko ne istrčava, a ako neko izađe, onda je to uglavnom tužilac, ili direktor policije“, navodi Božo Prelević za N1.

Kako kaže, to naoko može da bude terorizam, i antisemitizam, ali da to ne znači da to nije izolovani akt čoveka koji je možda psihički labilan.

„Ako je Beograd mesto gde se dešavaju teroristički akti, to je onda problem po mnogim drugim segmentima. Tog dana ste imali koncert na Ušću, gde je bilo 20.000 ljudi. Neophodno je da ipak prikupite sva dokumenta, pa da raščlanite šta ustvari jeste i da pustite nekoga ko je stručan da to objasni“, ističe naš sagovornik.

Advokat objašnjava da je cilj terorizma da se napravi više žrtava ne bi li se poremetila država i skrenula pažnja na ciljeve koji terorista ima.

Policija je u ponedeljak privela muškarca Ž.B. (56), koji je ušao u krug zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Durmitorskoj u Beogradu, a koji je kod sebe imao samostrel.

„Samostrel je u slobodnoj prodaji, kao i nož, to nije oružje. Reći da je to terorizam, a nije, samo škodi interesima Srbije. Jer, na terorističkoj mapi se označavate kao zemlja u kojoj je to moguće, a to znači – turisti, nemojte da dolazite“, napominje advokat.

Samo dva dana pre terorističkog napada, kako kažu, imali smo zabranu festivala „Mirdita, dobar dan“, kako je objašnjeno, iz bezbednosnih razloga. S druge strane, dva dana posle terorističkog napada, predsednica Skupštine i ministar policije kažu da je Srbija – bezbedna.

Prelević kaže da je Srbija bila ugrožena i kada je košarkaški klub Makabi iz Izraela igrao utakmicu u Beogradu.

„Mislim da je lepo uspostavljati veze sa Izraelom, i bilo bi lepo da Izrael prepozna interese Srbije, koje često ne prepoznaje. Nije to baš recipročno. Ustupci su uglavnom sa ove strane, što meni ukazuje na to da ćete vi da uradite sve što vam američke službe kažu, i to me nervira, čak i u ovakvim slučajevima“, kaže.

Dodaje da ne bi ishitreno žurio u vezi sa kvalifikacijom napada na žandarma na štetu Srbije.

„Ako je terorizam, što ga niste sprečili? To je prvo pitanje. Znaju oni šta je. Da kažu da je Srbija napadnuta i da se oni strašno bore“, kaže on.
„Kako objasniti 30 godina propadanja?“

Advokat ističe da je Rezolucija o Srebrenici, koju je Vučić doveo u vezu sa ovim slučajem, u direktnoj funkciji zaluđivanja ljudi.

„Čekajte, pa kako možete da objasnite više od 30 godina propadanja Srbije? Pogledajte gde je Slovenija, gde smo mi, izašli iz iste države. Samo nekim komičnim blesavostima, vicevima i tragikomičnim performansima možete da skrećete pažnju ljudima da ne vide gde se nalaze… u odnosu na Sloveniju. Pa gde se nalaze u odnosu na druge zemlje regiona…“, navodi on.

Osveta nad „Mirditom“

Osvrćući se na zabranu festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu Božo Prelević smatra da je taj postupak vlasti imao za cilj da prikupi male poene kod malih patriota.

„Moje mišljenje je da je Mirdita dozvoljena, pa zabranjena samo da bi na osnovu toga velike patrote uzimale male poene kod malih patriota koji piju iza kisoka. I onda su oni hrabri, oni su nešto zabranili. Ti Albanci su deo ove države, zar stvarno mislite da u ovoj zemlji oni treba da budu građani drugog reda? Zar mislite da ste osvetom nad tim festivalom nešto postigli za Srbiju“, pita Prelević.

U Kikindi je zabranjen književni festival, jer, kako su naveli organizatori, „tamo treba da govore ljudi koji vređaju Aleksandra Vučića“. Tu je i glumac i književnik Feđa Štukan, kojem je zabranjeno da učestvuje na festivalu Krokodil u Beogradu.

„To je ambijent koji skreće pažnju sa ključnih problema. Svaki put im skidam kapu kako majstorski prikrivaju probleme u kojima se Srbija nalazi glupostima. U svakoj od tih reakcija, pobedio je Aleksandar Vučić. Beograd je bio Pijemont okupljanja stručnih ljudi, a vi to ubijate. Oni treba da se bave gorućim problemima“, navodi naš sagovornik.

Služba bezbednosti i Savo Manojlović

Advokat komentariše o protest u Loznici, navodeći da su iz kola državne službe bezbednosti davali vodu lideru pokreta Kreni-promeni, Savu Manojloviću i slikali ga sa obe strane.

„Služba daje vodu Manojloviću. Hoćete da ga prikažete kao nekoga ko je službin projekat, pa to budala vidi. Imate dve slike spreda i otpozadi, i vidi se koje su tablice na kolima. Vidite na taj način da je njima cij da nekoga diskvalifikuju sa političke scene. Imate te narodne patrole, još neke ljude koji su uz vlast, u vlasti, a koji drže govor na protestu u Loznici. I onda imate tu užasnu brigu Aleksandra Vučića o tome kako PR Rio Tinta loše radi. To je način cirkusa kako oni vide da se upravlja državom, a najznačajnije projekte ćete dati Kinezima“, ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari