između demokratske lokalne i SPS-ovske republičke vlasti. O tome smo razgovarali sa dvoje bivših čelnika lokalne vlasti u Pirotu – Slobodankom Ćirić (SPS) koja je bila predsednik IO SO Pirot do 1996. godine i Tomislavom G. Panajotovićem (DS) koji je bio predsednik SO Pirot od 1997.

između demokratske lokalne i SPS-ovske republičke vlasti. O tome smo razgovarali sa dvoje bivših čelnika lokalne vlasti u Pirotu – Slobodankom Ćirić (SPS) koja je bila predsednik IO SO Pirot do 1996. godine i Tomislavom G. Panajotovićem (DS) koji je bio predsednik SO Pirot od 1997. do 2000. godine.
Postavili smo im pet istih pitanja: kako gledaju na koaliciju između DS-a i SPS-a, da li misle da bi taj savez odobrili Zoran Đinđić i Slobodan Milošević , šta misle o Deklaraciji o pomirenju, šta će ona doneti i mogu li se ove dve stranke uopšte pomiriti, može li da se zaboravi prošlost, i da li sadašnje garniture u DS-u i SPS-u ovu koaliciju mogu da učine efikasnom i da Vlada Srbije izgura svoj četvorogodišnji mandat?
Slobodanka Ćirić, bivši savezni poslanik, predsednik Izvršnog odbora SO Pirot do 1996. i predsednik Opštinskog odbora SPS-a povukla se iz političkog života posle pobede koalicije „Zajedno za Pirot“ 1996. godine, ali je ostala član SPS-a. Ona tvrdi da ovom koalicijom nije iznenađena.
– Razumljivi su kompromisi i promena stavova u Demokratskoj stranci u nastojanju da ostane na vlasti. Prihvatljiv je i stav SPS-a da se posle perioda „dežurnog krivca“ za sve balkanske nedaće aktivno uključi u vršenje vlasti. Dakle ovde i nema neke ljubavi između SPS-a i DS-a. Politika je oduvek bila veština mogućeg u odgovarajućim uslovima. Da li bi to odobrili MILOŠEVIĆ i Đinđić? Ostavimo mrtve na miru, tim pre što su oba lidera tragično okončala živote.
Neka istorija sa neophodne vremenske distance sudi o efektima njihove politike. Deklaracije nisu u principu obavezujuće. Kod nas je politička i sveukupna situacija još uvek toliko složena da su mogući novi obrti, nove koalicije, prevremeni izbori, nove deklaracije.
Prošlost se ne zaboravlja, ali je opasan i štetan jednostran i subjektivan pristup u tome. Događanja na lokalnom nivou za mene su bila i ostala marginalna u poređenju sa raspadom Jugoslavije, satanizacijom Srba, NATO agresijom, , tranzicijom u kapitalizam, osiromašenjem većine stanovništva. Efikasnost nove vlade ne zavisi isključivo od sadašnje garniture koalicionih partnera. Pored opozicionih stranaka, političku stabilnost narušavaće i evidentna podeljenost članstva u vladajućim partijama i često nepredvidiva uplitanja i uticaji stranih faktora. Dakle, dužina mandata je neizvesna – kaže Ćirićeva.
Tomislav G. Panajotović, prvi demokratski predsednik SO Pirot na čelu Koalicije Zajedno za Pirot, koja je na lokalnim izborima 1996. godine pobedila SPS i poslanik DS-a u Skupštini Srbije u dva mandta, od 1993 do 1997. i od 2000 do 2004. godine, kaže da je generalni stav DS-a o razlozima i mogućim rezultatima nove etape odnosa sa SPS-om jasan , pa su suvišna dodatna tumačenja i objašnjenja.
– Pokojni premijer bio je, kao što je opšte poznato, pragmatični političar. U skladu stim jeste njegova čuvena priča: „Ako u interesu višeg cilja treba progutati žabu, onda to učinite odmah, bez mnogo kolebanja“. Nema, međutim, napretka ako nesporazumi iz bliže ili dalje prošlosti budu nesavladiva prepreka za bolje sutra. Stabilnost Vlade, pa i lokalne vlasti u pirotskoj opštini, sigurno neće zavistiti od socijalista. Njih je postizborna „matematika“, a ne realna snaga, učinila „nezaobilaznim faktorom“ u procesu formiranja vladajuće većine. Ipak, i tako komponovana vlast ima realne šanse da izgura četvorogodišnji mandat – kaže Panajotović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari