Evropa se danas suočava sa najgorom krizom posle Drugog svetskog rata. Ako evro padne, pašće i Evropa – izjavila je juče na kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije nemačka kancelarka Angela Merkel. Tešnja politička unija neophodna je za spas Evrope, rekla je Merkel.


Snažnije političko integrisanje Evropske unije Merkelova je nazvala „izazovom naše generacije, da završimo ono što smo počeli“. Na partijskom kongresu pod sloganom „Za Evropu – za Nemačku“ ona je insistirala da se nemačkim partnerima u evrozoni ne sme dozvoliti da „jednostavno propadnu“.

– Ako Evropi ne ide, ne ide ni Nemačkoj… Problemi Irske su i problemi Slovačke, grčki problemi su i holandski, a španski su i naši… Naša odgovornost se ne završava na našim granicama – rekla je Merkelova.

U jednočasovnom govoru partijskim saborcima ona je kazala da se ne sme dozvoliti da još neka članica evrozone zapadne u krizu i zbog činjenice da 60 odsto nemačkog izvoza „otpada“ na države Evropske unije.

O „restrukturiranju“ Evropske unije Merkelova je govorila i prošle nedelje kada je saopštila da se zalaže za izmenu temeljnih ugovora EU kako bi bila omogućena stroža fiskalna kontrola članica evrozone. Ona je i juče ponovila svoje protivljenje korišćenju evroobveznica radi rešavanja krize jer „kolektivizacija duga“, kako je kazala, neće omogućiti održivu perspektivu.

– Teži deo priče je da ova kriza nije nastala preko noći, već je rezultat grešaka koje su činjene decenijama, pa se ne može rešiti na prepad. Pred nama je dug i težak put – zaključila je nemačka kancelarka.

„Evrozona jedini izbor za Grčku“

Atina – Novi predsednik vlade u Atini Lukas Papadimos izjavio je juče da je jedini izbor za Grčku ostanak u evrozoni. Papadimos je, predstavljajući program koalicione vlade, rekao da će budžetski deficit Grčke ove godine dostići devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je više nego što je planirano. Papadimos je obećao strukturalne reforme i ocenio da je Grčka ispunila uslove za dobijanje nove tranše kredita EU. Sindikat grčkih javnih službenika najavio je za danas tročasovni štrajk protiv prelazne vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari