Građanima se onemogućava pristup pravdi 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Advokati koji traže povlačenje nacrta Zakona o parničnom postupku iz procedure protestovali su danas u Beogradu i nakratako blokirali saobraćaj u centru grada nedaleko od sedišta Advokatske komore Srbije (AKS).

Kako javlja agencija Beta pozivajući se na advokata Čedu Kokanovića, advokati su se okupili spontano jer dokument koji je pušten u javnu raspravu “ima za cilj da onemogući građane da ostvare svoje prava kada ih država povredi”, odnosno da im „onemogući pristup sudu“.

„Jutros je bio sastanak predsednka AKS i ministarke pravde, jer su shvatili da je nezadovljstvo advokata preveliko, sa kojeg su naveli da će javna rasprava da se produži do kompromisa advokature i ministarstva. Mi ćemo se organizovati, napravićemo štab, mi nemamo komoru jer je ona njihova“, rekao je Kokanović, najavljujući nastavak protesta ukoliko nacrt ne bude povučen iz procedure.

Suprotno tome, ranije danas Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozdravio je predložene izmene, posebno rešenja koja se odnose na pravila o određivanju nadležnosti suda prema mestu prebivališta tužioca u sporovima protiv poslovnih banaka, Republike Srbije i autonomne pokrajine. Te odredbe, kako je soopšteno moraju hitno usvojiti i pre izmene ostalih predloženih odredaba, jer će u protivnom nastupiti blokada rada Prvog osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari