AKPA: “Nevidljivi” predmeti će izazvati kolaps pravosuđa 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozvao je Ministarstvo pravde da javnosti odgovori da li će ovom sazivu Narodne skupštine uputiti predlog za izmene i dopune Zakona o parničnom postupku (ZPP), upozoravajući da bi u suprotnom moglo da dođe do kolapsa pravosuđa.

Kako su podsetili u svom saopštenju, izmena ZPP-a je Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđena je u drugom kvartalu 2021 godine.

„Međutim, do realizacije predviđenog plana nije došlo usled protivljenja Advokatske komore Srbije Nacrtu izmena ZPP koje je sačinilo Ministarstvo pravde. Sa druge strane sudijska udruženja su ukazivala na nužnost izmena ovog procesnog zakona kako bi se izmenama pravila o nadležnosti sudova zaštitilo pravo građana na suđenje u razumnom roku i predmeti ravnomerno rasporedili po sudskoj mreži, jer se dve trećine svih sudskih predmeta nalaze u beogradskim sudovima, a pored toga preopterećeni su i osnovni sudovi u svim većim gradovima u Republici Srbiji“, navode iz AKPA.

Oni su istakli da bi, ukoliko izmena ZPP-a izostane, presija na najveće sudove u Republici, koji su i inače preopterećeni, bila dodatno pojačana, jer će sudovi početi da zakazuju ročišta u hiljadama novih predmeta po kojima se u toku ove godine nije postupalo jer se očekivalo njihovo delegiranje po ostalim sudovima u Srbiji i prednost je data starim predmetima.

„Upravo će ti novi – tzv. ‚nevidljvi‘ predmeti izazvati kolaps sistema koji će se ogledati u tome što će se u svim parničnim predmetima održavati samo jedno ročište godišnje. AKPA pozdravlja napore koje je Ministarstvo pravde preduzelo u cilju postizanja što šireg konsenzusa u pogledu sadržine izmena ZPP, ali iskazuje bojazan da bi odlaganje izmena ZPP makar u pogledu nadležnosti sudova, imalo obziljno posledice po efikasnost, ali i kvalitet pravosuđa“, stoji u saopšenju.

Iz Alumni kluba su podsetili da Evropski sud za ljudska prava stoji na stanovištu da su države odgovorne za ostvarivanje prava na pravično suđenje ukoliko ne preduzimaju hitne mere za otklanjanje preopterećenosti u radu sudova, te da hronična preopterećenost ne može biti prihvatljivo opravdanje za dužinu trajanja sudskih postupaka.

„Taj sud je u svojim odlukama zauzeo stav da su države dužne da u najkraćem mogućem roku preuzmu adekvatne mere kako bi se izbeglo dugoročno nagomilavanje predmeta i time sprečila povreda prava građana. Stoga, odgovornost za preuzimanje adekvatnih mera ne leži na advokatskim komorama, niti na sudijskim uruženjima, već na Ministarstvu pravde koje pozivamo da preduzme makar minimalne mere i to pre raspuštanja aktuelnog saziva Narodne skupštine“, ističe se u saopšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari