Nacionalni savet za visoko obrazovanje i ubuduće će biti nadležan da odlučuje u drugom stepenu po žalbama u postupku akreditacije, predviđeno je u Predlogu izmena zakona o visokom obrazovanju, koji će biti na dnevnom redu prve naredne sednice Skupštine Srbije.

Posle javne rasprave, Ministarstvo prosvete odustalo je od namere da konačnu reč ima Komisija za akreditaciju, što znači da će postupak akreditacije visokoškolskih ustanova ostati nepromenjen.

Predsednik KAPK Endre Pap kaže za Danas da to neće remetiti odnose sa Nacionalnim savetom, dodajući da sa postojećim sazivom dobro sarađuju i da su sve odluke po žalbama donosili zajedno. Da je u javnosti nepotrebno podignuta tenzija oko nadležnosti u drugom stepenu, slaže se i Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

– Savet je smatrao da usavršavanju sistema obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju treba prići na sistematičan način polazeći od Strategije razvoja obrazovanja, u skladu sa detaljnim uvidom u postojeće stanje i stečena iskustva. Složili smo se sa Ministarstvom i procenili da je mnogo bolje da se promene u sistemu akreditacije sagledaju u celini, u sklopu najavljene reorganizacije Komisije za akreditaciju u nezavisnu agenciju – kaže za Danas Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

On dodaje da svuda u svetu postoji dvostepeno odlučivanje u postupku akreditacije napominjući da je to „demokratski princip“ koji štiti visokoškolske ustanove od samovolje.

U odnosu na prvobitan predlog iz Nacrta izmena zakona, posle javne rasprave skraćen je rok sa 15 na 12 meseci u kome KAPK treba da donese odluku o akreditaciji, dok će Nacionalni savet imati tri meseca da odluči o žalbi. Zadržan je predlog da Savet može smeniti članove KAPK-a, ukoliko bez opravdanog razloga ne okončaju postupak akreditacije u propisanom roku. Stanković kaže da je bio protiv kažnjavanja Komisije, napominjući da se kašnjenje može preduprediti boljom organizacijom, ali dodaje da je ovo rešenje ipak zadržano.

Ni posle javne rasprave nije rešen problem finansiranja Komisije za akreditaciju, jer je Ministarstvo finansija ostalo pri stavu da ona ne može imati poseban račun već će se sredstva za njen rad obezbeđivati iz republičkog budžeta. Primedbe Komisije i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje nisu naišle na razumevanje ni u skupštinskom Odboru za obrazovanje, pa predsednik KAPK Endre Pap ne očekuje drugačiji stav republičkih poslanika. A finansijska nezavisnost mogla bi da košta KAPK članstva u Registru evropskih akreditacionih agencija (EKVAR).

– Tražićemo od EKVAR-a odlaganje o odlučivanju o našem članstvu, kako bismo pokušali da rešimo ovaj problem. Rumunska agencija za akreditaciju je, recimo, dve godine radila na ovom pitanju. Osim nezavisnog finansiranja EKVAR je od nas tražio da povećamo javnost i dostupnost informacija zbog čega smo počeli da objavljujemo na sajtu i rešenja o akreditaciji. Međutim, nemamo dovoljno sredstava da platimo prevođenje, recenzentima kasne uplate, što je samo deo problema sa kojima se suočavamo, a svi očekuju da radimo brzo – kaže Pap.

Srđan Stanković napominje da je članstvo Komisije za akreditaciju u EKVAR-u značajno za našu državu, jer se pojavljuje kao članica ove mađunarodne organizacije, za razliku od Evropske mreže akreditacionih agencija (ENKVA), čija je članica sama Komisija.

Pap: Bez primedbi iz ENKVA

Endre Pap kaže da dosad nisu dobili primedbe iz ENKVA zbog spornog finansiranja, ali izražava bojazan da bi se to moglo dogoditi na predstojećoj Generalnoj skupštini te međunarodne organizacije, koja se održava sredinom oktobra u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari