Udruženje za negovanje i unapređenje zdravlja ‘’ZDRAVO’’ na teritoriji Požarevca, Petrovca na Mlavi i Malog Crnića sprovodi projekat pod nazivom „Aktiviraj se, jer dosadno je opasno“ – Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Gradske uprave Grada Požarevca.

Partneri na projektu su Omladina JAZAS-a Požarevac, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Kancelarija za mlade Grada Požarevca i Javna ustanova Direkcija za omladinu i sport Petrovac na Mlavi. Realizacija projektnih aktivnosti otpočela je 01. septembra i trajaće do 01. decembra.

Od 26. do 30. septembra volonteri Udruženja Zdravo i Omladine JAZAS-a Požarevac radili su na anketiranju učenika dve srednje škole u Požarevcu (Ekonomska i Politehnička), kao i Gimnazije u Petrovcu na Mlavi o običajima i navikama mladih sa akcentom na psihoaktivne supstance. Ovom antketom biće obuhvaćeno 1200 srednjoškolaca.

Sredinom oktobra rezultati ankete biće prezentovani svim relevantnim činiocima društva, (direktori i stručne službe svih srednjih škola na teritoriji Požarevca i Petrovca na Mlavi, predstavnici lokalnih samouprava, zdravstvenih institucija, nevladinih odrganizacija, centra za socijalni rad, verskih institucija).

U Petrovcu na Mlavi, 10. i 11. oktobra Udruženje Zdravo u okviru projekta organizuje radionicu cirkuskih veština za 16 srednjoškolaca. Te radionice sprovode se u saradnji sa Cirkusferom iz Beograda i radiće ih treneri sa dugogodišnjim iskustvom.

– Želja nam je da pokažemo mladim ljudima da mogu i na taj način kvalitetno ispuniti svoje slobodno vreme. Radionice cirkuskih veština predstavljaju jedan vid odgovora na narko izazov. Krajem oktobra organizovaćemo kviz znanja za učenike pomenutih srednjih škola. Kviz će biti realizovan u Požarevcu i na njemu će učestvovati 18 takmičara. U Malom Crniću biće izvedena predstava „Nikad heroin“, Dobrih ljudi iz Valjeva, koja je rađena po ispovestima bivših zavisnika. Želimo da osnažimo kancelariju za mlade u ovom mestu, te ćemo tamo organizovati radni sastanak na kome će prisustvovati predstavnici nosioca projekta zajedno sa predstavnicima partnera, ali i direktor JU Direkcija za omladinu i sport Petrovac na mlavi i koordinator KZM u Požarevcu. Na ovom sastanku govoriće se o toku projektnih aktivnosti, a svoja iskustva o radu preneće rukovodioci KZM i Direkcije. Projekat završavamo uličnim manifestacijama u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi. Cilj nam je stvaranje prave i jasne slike o navikama i običajima mladih u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi sa akcentom na psihoaktivne supstance, dok ćemo nastojati da aktivnostima unapredimo zdravlje mladih i podstaknemo ih na aktivizam – kažu u Timu za realizaciju projekta „Dosadno je opasno“, vrednog oko 540 000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari