Aktivista Nikola Ristić saslušan zbog tvita: Došli su da me hapse kao da sam okoreli kriminalac 1Lena Stevanović

Sinoć je aktivista Organizovane grupe SviĆe Nikola Ristić saslušan u prostorijama SBPOK-a zbog tvita koji je postavio na društvenoj mrežu X. On je u tvitu napisao „Ustavni sud je danas prelomio i odlučio da pokrene građanski rat u Srbiji“.

Ristić je saslušan u svojstvu građanina u prisustvu svog advokata Marka Panića, jer je policija dobila nalog od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da ga ispita i utvrdi da li u njegovom tvitu ima elemenata krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Otišao je u policiju i dao izjavu u kojoj je objasnio da nije imao nikakvu nameru da poziva na bilo kakvu promenu državnog uređenja, već da je tvit napisao u kontekstu toga da je Rio Tinto, zbog koga je Ustavni sud juče zasedao, izazvao već građanski rat u Papua Novoj Gvineji.

Međutim, da se Nikola Ristić sinoć nalazio u stanu svojih roditelja, njegov odlazak u policiju bi izgledao tako što bi verovatno sa lisicama na rukama i u pratnji tima za hapšenje interventne jedinice bio sproveden u SBPOK.

Ristić za Danas kaže da je sinoć nekoliko inspektora u pratnji tima za hapšenje sa kompletnom zaštitnom opremom (štitovima, pancirima, šlemovima i dugim cevima) upalo u stan njegovih roditelja jer se njegovo prebivalište još uvek vodi na toj adresi.

„Sinoć oko 20 časova na vrata stana mojih roditelja došlo je nekoliko inspektora u pratnji interventne jedinice kako bi me uhapsili na način kako se hapse najokoreliji kriminalci. Moja majka se uplašila kada je videla toliko policije na u hodniku. Na vratima su bili inspektori, a iza njih interventna. Inspektori su ušli u stan, a interventna je ostala u hodniku jer im je moja majka rekla da nisam kod kuće. Ona im je rekla da će me pozvati telefonom da dođem ali joj inspektori nisu dozvolili da me nazove. Ipak je uspela da mi pošalje poruku u kojoj je pisalo da je interventna došla“, prepričava Nikola sinoćni događaj.

Aktivista Nikola Ristić saslušan zbog tvita: Došli su da me hapse kao da sam okoreli kriminalac 2
Foto: Danas/Vojin Radovanović

Ristić dalje objašnjava da je bio iznenađen porukom i da nije shvatio o čemu se radi, pa je odmah pozvao majku.

„Kada sam je pozvao ona se javila i objasnila mi šta se dešava. Tada sam tražio da mi da nekoga od inspektora na telefon, što je ona i uradila. Inspektora sam zamolio da mi kaže gde da dođem, ali je on to odbijao i rekao mi da mu kažem gde se nalazim i da ne mrdam odatle. Nakon mog insistiranja da nema potrebe da se dolazi po mene i da ću odmah doći sa svojim advokatom gde mi kaže on je ipak popustio i rekao mi da dođem u SBPOK, što sam i uradio“, kaže Ristić.

Ristićev advokat Marko Pantić za Danas kaže da je Nikola sinoć bio saslušan u svojstvu građanina, po nalogu TOK-a, a zbog tvita koji je napisao.

„Nikola je sinoć dao izjavu u svojstvu građanina i sve je lepo objasnio šta je mislio kada je napisao taj tvit, jer je u Papua Novoj Gvineji zaista izbio građanski rat zbog rudnika Rio Tinta. Naravno da nije mislio da poziva nikoga na nasilnu promenu ustavnog uređenja niti to u tvitu piše. Smatram da ovde zaista nema elemenata krivičnog dela, niti bilo kakve inkriminisane radnje. Kada bi se na ovakav način kvalifikovalo to delo pola ljudi sa društvenih mreža bi bilo u zatvoru“, kaže advokat Marko Pantić.

On smatra da je sa pravnim radnjama u vezi sa ovim slučajem završeno.

„Mislim da će biti završeno na ovom saslušanju. Međutim, tužilac ima pravo da odluči da goni Nikolu i ne bih se iznenadio da se i to dogodi, ali svejedno to ne znači da bi ta krivična prijava bila prihvaćena od strane suda“, navodi Pantić.

Kada je reč o načinu na koji je policija došla po Ristića on kaže da ne zna zbog čega je to urađeno na takav način.

„Nama su u policiji rekli da je takav protokol i da su oni ustvari došli kako bi Nikoli uručili poziv. Kada je u pitanju pozivanje nekoga u svojstvu građanina zaista nije praksa da se poziv uručuje u pratnji tima za hapšenje. Poziv je mogao da mu se uruči i tako što bi obična patrola došla na adresu i uručila poziv, a po zakonu policija u ovim slučajevima može lice da pozove i putem telefona, usmeno. Nikola nije opasan, ne dolazi iz kriminogene sredine i ne postoji razlog da se ne odazove na poziv“, objašnjava Marko Pantić.

Nikola Ristić ističe da uopšte nije iznenađen sinoćnim događajem i načinom na koji je policija htela da ga privede.

„To je sve vid pritisaka i zastrašivanja aktivista koji se protive ovoj vlasti. Moram da kažem da su u policiji prilikom saslušanja inspektori bili vrlo prijatni i profesionalni i iz takvog njihovog ponašanja može lako da se zaključi da nije njihova ideja bila da dolaze sa timom interventne da me hapse, već su verovatno takvo rešenje dobili sa viših instanci. Želim samo da poručim da ovakvim potezima vlast neće uspeti da nas zastraši i zaustvi već nam ovakve stvari samo daju snagu da se još jače borimo protiv ovog štetnog projekta. Neće nas uplašiti“, poručuje aktivista.

Inače, Nikola Ristić je u decembru prošle godine postao poznat široj javnosti, jer je učestvovao u protestima ispred RIK-a nakon održanih decembarskih izbora.

Protiv njega je tada vođena medijska kampanja i targetiranje, a njegova slika iz pasoša se pojavila u tabloidima bliskim vlasti. Takve fotografije poseduje jedino MUP u svom sistemu, pa se tada postavilo pitanje odakle tabloidima slika iz mupovog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari