Aktivisti inicijative 'Most ostaje' položili cveće kod murala Miladina Zarića 1Foto: Aleksandar Roknić

Aktivisti inicijative „Most ostaje“ položili su danas cveće pred mural Miladina Zarića, učitelja koji je sprečio rušenje Starog savskog mosta u Beogradu, 20. oktobra 1944.

„Pre osam decenija na današnji dan, jedan građanin Beograda odbranio je ovaj most od okupatora. Znao je koliko je važan. Znao je da će odbranom mosta, osloboditi grad. Da će, sprečivši okupatora u nameri da ga sruši, okupatoru ubrzati konačni pad“, piše u saopštenju Združenih inicijativa i pokreta.

Naveli su da se 80 godina kasnije, okupator ponovo nameračio na „most učitelja Zarića“, i dodali da ovog puta, „okupator nije stranac, već domaća vlast“.

„Vlast koja je za dvanaest godina vladavine srušila više beogradskih zdanja nego nacističko i savezničko bombardovanje zajedno. Vlast koja je za sobom ostavila dosad neviđenu infrastrukturnu devastaciju, vlast od koje grad postaje neprepoznatljiv, i koja je dovela dotle da se između države i organizovanog kriminala više ne može povući linija i uočiti razlika. Vlast povampirenih rušitelja gradova – istih onih koji su rušili Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo, urbicidna vlast koja je sve svoje ratove izgubila i sada se, zatvarajući krug, ostrvila na naše gradove, na naš Beograd“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je na građanima Beograda je da odluče – da li je to i dalje grad učitelja Zarića, „prkosni dostojanstveni i slobodarski Beograd“, ili grad koji je prepušten „osionom okupatoru koji briše sećanja“.

Ta inicijativa pozvala je građane na protest danas u 17.00 na platou ispred Filozofskog fakulteta zbog rušenja Starog savskog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari