Aktivisti koji se bore za očuvanje Starog savskog mosta najavili protest za 20. oktobar 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Aktivisti iz Združenih inicijativa i pokreta (ZIP) najavili su protest za 20. oktobar na Trgu republike jer, kako su rekli,  prema aktuelnim propisima nije predviđeno rušenje Starog savskog mosta u Beogradu.

Aktivisti koji se bore za očuvanje Starog savskog mosta kazali su za N1 da je premeštanje gradskih autobuskih linija 78 i 83 „najava i uvod“ u uklanjanje mosta.

Aktivista iz udruženja „Most ostaje“ Srđan Ilić rekao je da se „već sada mogu videti negativne posledice jer most Gazela i Brankov most trpe veće opterećenje“.

Podsetio je da su podneli krivične prijave protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i nadležnih institucija, dodajući da su taj most „oni namerno zapostavili“.

„Mi ne branimo samo most, već i zdrav razum, zakon i pravni poredak“, rekao je Ilić.

Aktivistkinja u ovom udruženju Maja Đurić kazala je da je premeštanje linija 78 i 83 „jasan znak da su pripremljeni koraci za demontažu mosta“.

„Nas zabrinjava činjenica gde su priznali da je most oštećen i nije bezbedan, a građani se pitaju kako je to moguće“, rekla je Đurić.

Ona je ukazala da po Generalnom urbanističkom planu nije planirano rušenje, niti postoje građevinske dozvole za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari