Aktivisti Šodroš kampa u Novom Sadu blokirali, pa uklonili blokade sa saobraćajnice ka Ribarcu 1foto: A. L.

Nekoliko desetina aktivista Šodroš survajver kampa i građana blokirali su danas deo saobraćajnice na ulazu u Ribarsko ostrvo u Novom Sadu, čekajući policiju i mašine “Milenijum tima”.

Po najavama koje su došle do kampera koji se protive izgradnji mosta preko Kameničke ade, mašine za razminiranje, koje su se ranije već jednom pojavile, trebale su jutros ponovo biti u ovoj šumi.

Prvi put okupljeni kamperi sprečili su radnike da proteraju mašinu za razminiranje kroz Kameničku adu, ali ovaj put je najavljeno da će radnici “Milenijum tima” biti praćeni jakim policijskim snagama.

Već od pet ujutro aktivisti su bili u pripravnosti. Sa blokadom dela saobraćajnice počeli su oko devet sati, pa se promet odvijao samo u desnoj traci. Sva vozila su puštana. Kamperi su na saobraćajnicu naneli razno granje i palete, raširili su zastavu Srbije i transparente na kojima je pisalo “Slobodna zona Šodroš” i “Okupator nije dobrodošao”.

Aktivisti Šodroš kampa u Novom Sadu blokirali, pa uklonili blokade sa saobraćajnice ka Ribarcu 2
foto: A. L./ Danas

Bliže Dunavu, na Kameničkoj adi, aktivisti su blokirali još jedan put, a za barikadu im je poslužila napuštena kamp kućica. Pre mesec dana, mašine su trebale proći upravo ovuda kako bi počele sa pripremom terena za izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu.

Igra mačke i miša, krenula je oko sedam ujutro kada su se društvenim mrežama proširile fotografije iz policijske stanice u Novom Sadu na kojima se vide policajaci kako se postrojavanju ispred nekoliko marica.

Međutim na samoj blokadi policija se ukazala nekoliko puta, ali vrlo kratko. Prvi put je auto žandarmerije došao blizu blokade na ulazu u Ribarsko ostrvo, ali se odmah okrenuo i otišao. Nešto posle, to su učinile i njihove kolege iz komunalne policije. Treći put pojavili su se sa druge strane, na putu uz Dunav, ali kada su videli kako nekoliko kampera trči ka toj blokadu, takođe su se okrenuli i otišli u pravcu iz kog su došli.

“Mi smo ovde da pružimo pasivni otpor, da branimo Šodroš i nikakvo nasilje ne dolazi u obzir. Put nije blokiran za građane, nego samo za mašine. Građane pozivamo da nam se pridruže i očekujemo da ćemo uspeti da sprečimo da dođu mašine i poruše drveće”, reka je Nina, jedna od aktivistkinja.

Na barikadama je vladala prijateljska atmosfera. Delila se hrana i raspravljalo o uobičajnim brigama. Mali incident dogodio se prilikom prolaska jednog bicikliste koji je okupljenima psovao majku ustašku uz dovikivanje da će „mosta biti”. No na poziv da se zaustavi i lepo objasni šta želi, mahniti mladić nastavio je da se dere i nestao u pravcu Ribarskog ostrva.

Aktivisti Šodroš kampa u Novom Sadu blokirali, pa uklonili blokade sa saobraćajnice ka Ribarcu 3
foto: A. L./Danas

“Ćerki sam jutros spremila projice i rekla, ide mama na barikade. Mužu sam ostavila uputstva kako da me izvuče iz zatvora, ako do toga dođe”, objašnjava svoju jutarnju rutinu jedna od žena na barikadi.

Aktivista Brajan Brković izjavio je da će blokada ostati dok ne procene da je Šodroš bezbedan ili dok ne dobiju neku potvrdu da neće doći mašine u pratnji policije, smatra da je njihovo izlaženje u javnost sa informacijama poremetilo planove vlasti.

Kako policije i mašina nije bilo, blokada je uklonjena negde oko 14.30 časova, kada su kamperi proglasili pobedu. Nekoliko njih, ostalo je da dežura.

Aktivisti Šodroš kampa u Novom Sadu blokirali, pa uklonili blokade sa saobraćajnice ka Ribarcu 4
foto: A. L./Danas

 Ekološki front Novi Sad saopštio je ranije da su dobili informaciju da će doći policija u opremi za razbijanje demonstracija, koja će obezbeđivati mašine „Milenijum tima“ i pokušati da ih posle četiri meseca protesta i kampovanja ukoni sa Ribarca.

“Ova nezvanična informacija je upućena kao upozorenje, ali Kamperi neće ustuknuti pred mašinama i telima će braniti svako drvo, kao što je u javnosti više puta naglašeno. Policija se moli da ne maltretira građane i da ne upotrebljava silu. Kiseonik, još uvek, isti dišemo, drveće nam je neophodno. Mole se da, ukoliko Miloš Vučević i zamenik Milan Đurić pošalju svoje kriminalne falange i privatno obezbeđenje, reaguju i uklone ih, jer su u više navrata po naredbi provocirali, maltretirali i zlostavljali građane, usled čega je dolazilo do incidenata”, rekli su iz Ekološkog fronta.

Nejasno im je dodaju, gde će sa policajcima ukoliko se navodne mine aktiviraju. Jasno je i kako ističu da je jedini razlog moć ove mašine da do 50 cantimetara u dubinu sve pred sobom uništi i sravni sa zemljom za vrlo kratko vreme, kompletan biljni i životinjski svet koji joj se nađe na putu, te da se dovrši započet posao iz juna, kada su drvoseče zaustavljene od strane građana.

Šta je sve sporno sa novim mostom?

Neke od stvari koje aktivisti podvlače kao sporne su da su Dunavac i Šodroš besplatna i prirodna odbrana Novog Sada od poplava i poslednja neuništena pluća grada.

Planirani most i prateća infrastruktura nije obilaznica jer prolazi kroz Novi Sad, a Bulevar Evrope će trajno biti uništen planiranim vijaduktom u dužini od 1387 metara.

Ističu da urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje u stanogradnju je do 2035. godine protivna Prostornom planu Republike Srbije, usvojenom 2021. godine koji na tom mestu predviđa brodogradilište.

Aktivisti Šodroš kampa u Novom Sadu blokirali, pa uklonili blokade sa saobraćajnice ka Ribarcu 5
foto: A. L./Danas

Javnosti nije prikazan ni arhitektonski projekat mosta i prateća putna infrastruktura, a sa time u vezi ne postoji građevinska dozvola koja bi omogućila početak bilo kakvih radova na terenu.

Takođe nije urađena ni strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture projekat mosta, a Biro Bernske konvencije je po tom pitanju obmanut u odgovoru Ministarstva za zaštitu životne sredine koji niko nadležan nije potpisao.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari