Aktivisti u Beogradu poručili da neće dozvoliti da Stari savski most bude srušen 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Aktivisti više novobeogradskih udruženja, okupljenih oko Združenih inicijativa i pokreta koji se protive rušenju Starog savskog mosta, poručili su danas da neće dozvoliti da most bude srušen.

Tokom akciji organizovane povodom 40 godina od kada je prvi tramvaj prešao taj most, pozvali su političare da se ukčljuče u borbu.

Pisac i nekadašnji odbornik u Skupštini grada Beograda Dejan Atanacković rekao je da su odbornici, aktivisti i građani prošle godine već uspeli da izazovu medijski pritisak i da nateraju vlast da se povuče i odustane od tadašnjeg rušenja.

„Znali smo da je to jedna privremena pobeda i zato smo danas ovde“, rekao je Atanacković na skupu sa novobeogradske strane mosta.

Pozvao je današnje odbornike i poslanike da podignu glas o rušenju mosta, koje bi prema najavama vlasti trebalo da se desi u novembru.

„Ako ste već prihvatili mandate na pokradenim izborima, budite bar malo više uz građane“, poručio je on.

Ocenio je da Stari savski most danas stoji i kao brana od kancerogenog tkiva Beograda na vodi.

„Sa ove strane je most, sa one Sajam i te brane ne smeju da padnu“, rekao je Atanacković.

Aktivistkinja Eko straže Aleksandra Bulatović ocenila je da su razlozi za očuvanje mosta brojni.

„Oni su istorijski, kulturni, ali i praktični razlozi svakodnevnog funkcionisanja Beograđana“, kazala je Bulatović.

Pozvala je na protest podrške ekološkim aktivistima, koji će u nedelju u 19.00 biti održan ispred sedišta Radio televizje Srbije.

Aktivista inicijative „Blokovi 61-64“ Aljoša Marković ocenio je da u Srbiji „mafija ima svoju državu“, ali da im, kako je kazao, ovo neće proći.

„Ovde most ostaje, ostajemo i mi i borićemo se za naše“, rekao je Marković.

Rušenju mosta usprotivila se i novinarka Dubravka Duca Marković, koja je poručila da neće dozvoliti „da nam odnesu most“.

„Jedino da odnesu i nas“, navela je Marković.

Sa njom se složio i nekadašnji basista benda Idoli Zdenko Kolar, koji je svojevremeno bio vozač tramvaja.

„Ne, ne. Most mora da ostane. Jedino da dodaju još jedan ovakav pored njega“, rekao je Kolar.

Aktivisti su podsetili da je prvi tramvaj prešao Stari savski most na današnji dan pre 40 godina, 30. avgusta 1984. u smeru Novog Beograda.

Oni su ranije danas, tim povodom, okitili jedan tramvaj na liniji 9 sa balonima, cvećem i transparentima „Most ostaje“ i provozali se u oba smera preko mosta.

Predstavnici gradske vlasti u Beogradu najavljuju za novembar rušenje Starog savskog mosta, koji je izgrađen 1942. godine tokom nemačke okupacije.

Plan je, kako tvrde, da se izgradi novi sa više traka, koji bi trebalo da se proteže do tunela, koji se takođe planira, a koji će voditi od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari