Aktivisti zatekli na Starici minere sa 25 tona eksploziva 1Foto: I.B.

Aktivisti na Starici koji više od dva meseca brane ovu planinu iznad Majdanpeka od rušenja, kažu da su se tokom jučerašnjeg dana spustili u niži kamp i tamo su zatekli minere kako pune rupe eksplozivom.

Prema rečima Vladimira Božića, odbornika GG “Ne dam” u SO Majdanpek, oni su došli do kampa niže koji su nazvali, kamp srpsko-kineskog prijateljstva.

“Prema rečima minera, koje smo zatekli na koti 630, oni su rupe napunili sa nekih 25 tona eksploziva, što je deset puta više, od onog koliko je napunjen vrh, koji smo odbranili pre nekoliko dana”, ističe on za Danas.

Kako Vladimir ističe, oni su juče onemogućili ili sprečili minere, tako da do rušenja u toku jučerašnjeg dana nije došlo.

“Nako toga kada smo ih sprečili, polje je ostalo napunjeno eksplozivom, a isto ono obezbeđenje koje nam je porušilo kamp, to polje je čuvalo. Mogu da kažem da su sada bili korektni, oni imaju svoje pozicije, a mi naše”, objašnjava Božić.

Sagovornik Danasa kaže da su nezvanično saznali da je tokom jučerašnjeg dana došlo do svađe između predstavnika Ziđina sa jedne strane i minera i obezbeđenja sa druge, pošto je naređenje kompanije da se deo Starice “digne u vazduh” kako se zna i ume.

“Rečeno je obezbeđenju da nas ukloni, ali ne mogu da kažem odakle smo to saznali”, tajnovit je Božić.

Vladimir kaže da su oni još uvek na Starici u kampu, da je velika magla i da je hladno, ali da oni nemaju nameru da Staricu napuste.

“Trenutno je mirno i ništa se ne dešava, što ne znači da u toku dana neće doći do incidenata”, zaključio je Božić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari