Ostalo je još nešto više od mesec dana do isteka petogodišnjeg mandata poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, koja se, prema ranijim saznanjima Danasa, neće ponovo kandidovati za tu funkciju. Kako saznajemo, glavna kandidatkinja da je zameni je Slavoljupka Pavlović, dugogodišnja aktivistkinja i borkinja za ženska i LGBT prava, koja trenutno radi kao notarka. Rođena je u Sarajevu, a diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 2001. godine.

Inače, ponudu da zamene poverenicu Petrušić, prema rečima Danasovih sagovornika iz civilnog sektora, već su odbili Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom, profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić, kao i Vesna Petrović, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava.

Petrušićeva je na mesto poverenice izabrana 5. maja 2010. odlukom Narodne skupštine. Prema Zakonu o zabrani diskriminacije, parlament mora najkasnije tri meseca nakon isteka mandata Petrušićeve da izabere novog poverenika ili poverenicu, a to je u ovom slučaju 5. avgust.

Međutim, za sada nijedna poslanička grupa u Skupštini Srbije nema kandidata, što su nam prošle sedmice potvrdili Zoran Babić iz SNS i Aleksandra Jerkov iz DS. Podsetimo, poverenika bira parlament većinom poslaničkih glasova, a na predlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Svaka poslanička grupa ima pravo da Odboru predloži kandidata. Za poverenika može biti izabran državljanin Srbije koji je diplomirani pravnik, ima najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava i poseduje visoke moralne i stručne kvalitete. Inače, poverenik ne može obavljati drugu javnu ili političku funkciju, niti profesionalnu delatnost, u skladu sa zakonom.

Maja Gojković obaveštena u januaru

Kako je Danasu rečeno u službi Poverenika, Nevena Petrušić je još 13. januara poslala dopis predsednici parlamenta Maji Gojković u kojem je obaveštava da joj 5. maja ističe mandat i da Skupština Srbije blagovremeno treba da se spremi za proces izbora poverenika ili poverenice kako bi se održao kontinuitet rada te institucije. U dopisu, između ostalog, piše da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti najmlađe nezavisno telo, čiji su rad svi relevantni domaći i međunarodni faktori ocenili kao vrlo važan u borbi protiv diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari