Spisak i dalje postoji: Sofija Todorović ponovo zadržana na aerodromu 1Foto: Medija centar

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović ponovo je danas zadržana na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ bez ikakvog objašnjenja, saopštila je Inicijativa i istakla da je to osmo zadržavanje za manje od dva meseca.

U saopštenju se navodi da je Todorović zadržana danas prilikom putovanja u nemački grada Ahen, gde 1. septembra treba da preuzme Ahensku mirovnu nagradu u ime Inicijative mladih za ljudska prava.

Inicijatva je istakla da prilikom svakog izlaska i ulaska u zemlju od 6. jula ove godine do danas, granična policija Srbije zadržava Sofiju Todorović i da je ovo osmo po redu zadržavanje, uz napomenu da zadržavanja obično traju između 90 minuta i četiri sata, tokom kojih se Todorović neretko nalazi u posebnoj prostoriji aerodroma uz konstantnu pratnju policijskih službenika.

„U tim prilikama, pripadnici granične policije navodili su da je osnov zadržavanja detaljna granična kontrola, koja uključuje i kompletan pretres prtljaga. Njihovo objašnjenje je da se prilikom skeniranja pasoša Sofije Todorović pojavljuje oznaka koja ih obavezuje da ovako postupaju pri svakom ulasku/izlasku iz zemlje“. dodaje se u saopštenju.

Inicijativa je istakla da je odlučila da slučaj iznesu u javnost posle kontinuiranog ponavljanja zadržavanja, onemogućavanja pristupa advokatu, odbijanja da se izda potvrda o zadržavanju, a posebno nakon iznošenja informacija zvaničnika o postojanju „spiskova o verbalnom deliktu“.

„Smatramo da se u ovim slučajevima radi o proizvoljnom lišavanju slobode građana Srbije, što ima za cilj da ozbiljno naruši osećaj sigurnosti kod zadržavanog lica, kao i da ograniči slobodu na način koji bitno utiče na svakodnevne privatne i profesionalne okolnosti“, navela je Inicijativa.

O kontinuiranim zadržavanjima Sofije Todorović obavešteni su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Uprava granične policije, a Upravi je predat zahtev za izdavanje potvrde o svim zadržavanjima, njhovom trajanju, aktivnostima policije prilikom zadržavanja i pravnom osnovu za takvo kontinuirano postupanje.

Inicijativa je zatražila od nadležnih organa da prekinu sa represivnim i diskriminatornim praksama i da omoguće uživanje ljudskih prava svim građanima i građankama Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari