"Rutinsko zastrašivanje": Aktivistkinji Zorani Crnojević u Vršcu policija pretresla stan i oduzela telefon 1Foto: Shutterstock/Bum Realnost

Aktivistkinji Zorani Crnojević u Vršcu policija je danas iznenada pretresla stan i oduzela telefon, što je ocenila u objavi na društvenim mrežama kao „rutinsko zastrašivanje“.

Zorana Crnojević, koja je u petom mesecu trudnoće, navela je u objavi na Fejsbuku da je na slobodi i da je fizički u redu, ali da ne može da se javi prijateljima i saborcima aktivistima jer joj je oduzet telefon.

„Samo hrabro, ovo je čisto rutinsko zastrašivanje (čujem da je vise aktivista uznemiravano danas).

Znamo da smo na pravoj strani istorije i da se borimo za bolje društvo legitimnim sredstvima pobune, te udar na pojedince neće uticati na sve one koje veže zajednička ideja o demokratski uređenoj pravnoj državi i zdravoj životnoj sredini“, poručila je ona.

Zorana Crnojević je ujedno zamolila sve, a posebno političke stranke, da ne daju izjave za medije u njeno ime i ne organizuju skupove bez prethodne konsultacije sa njom, a kao jedine koji imaju njeno ovlašćenje da daju izjave u slučaju da je sprečena navela je svoju advokaticu i Čuvari/ke vatre i Lokalni front.

Čuvari/ke vatre naveli su na društvebim mrežama da je osnov za pretres njenog stana navodno „pozivanje na rušenje ustavnog poretka“.

Navodeći da je Zorana Crnojević administratorka Fejsbuk grupe „Aktivizam“ i da na toj grupi takvih poziva nije bilo, Čuvari/ke vatre ocenili su da je reč o nastavku serije zastrašivanja i pritiska na aktiviste i javnost.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić objavila je na Tviteru da je policija imala nalog za pretres stana Zorane Crnojević jer navodno poziva na rušenje ustavnog poretka.

„Skandalozno je da policija u Vršcu trenira strogoću nad trudnicom, dok joj istinski rušitelji ustavnog poretka sede u Beogradu, na Andrićevom vencu!“, dodala je ona.

Policija je danas privela i izvršila pretrese stanova i aktivistima Ekološkog ustanka u Vranju i Vrbasu, a takođe su osumnjičeni za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari