Izložba slika Edina Erovića Macana i predstava „Bijela rada ime moga grada“ održani su u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu 9. marta, u okviru manifestacije „Slika, riječ, ton“. Akademski slikar mr Abaz Dizdarević kazao je da umjetnik Edin Erović Macan istražuje svijet oko sebe, zadržava se na poznatim prizorima arhitektonskog nasljeđa, ali najčešći motivi su svjetovi gdje dominira figuracija smještena u irealno okruženje.


– Aktivno komunicira sa prošlošću, sadašnjošću i budućnošću, pri čemu se očituje da ta komunikacija ima kontinuitet. Naravno, svjestan je da kao rezultat te komunukacije nastaje njegovo djelo u određenom nivou svjetlosti, bivše, sadašnje i buduće, jednako snažno kao i podsticaji iz djela drugih umjetnika. Potpuno je opravdano tražiti inicijalnu ideju u nečemu već stvorenom. Određenim modelom, bilo svjesnim izborom ili ne, uvijek smo vođeni kroz stvaralački proces. Umjetničko djelo tada postaje osnov i vezivno tkivo života u vremenu i prostoru, naglasio je Dizdarević. On je, takođe, dodao da je u Macanovom djelu prepoznatljivo preplitanje sa tradicionalnim artefaktima i skretanje pažnje na suštinsku semantičku znakovitost takvih elemenata koji su u izvornom značenju omogućavali život ili označavali razvoj ljudskog roda.

Inače, organizatori manifestacije „Slika, riječ, ton, bili su bjelopoljski Centar za kulturu, Centar za razvoj kulture manjina Crne Gore, NVU Klub kulture, Srednja stručna škola i Škola za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari