Memorandum o saradnji između Doma zdravlja Bijelo Polje, lokalnog Udruženja penzionera i Fonda penzijsko invalidskog osiguranja Crne Gore, potpisan je u Domu zdravlja, u cilju unaprijeđenja zdravstvene zaštite oko 7.000 penzionera u Bijelom Polju.


– Potpisivanje ovog Sporazuma je nastavak aktivnosti ka uvođenju novog kvaliteta zdravstvene zaštite svih penzionera u Crnoj Gori. Ovim sporazumom definisano je da se podigne nivo edukativne svijesti penzionera, preventivnog djelovanja s pozicije zdravstvene zaštite domova zdravlja i bolnica kroz edukativna predavanja stručnjaka iz raznih oblasti, a tu obavezu preuzima da sprovede Dom zdravlja. Isto tako su predviđene aktivnosti u dijelu preventivnih pregleda, kada je u pitanju određena vrsta oboljenja karakteristična životnoj dobi penzionera. Takođe, predviđeni su i novi paketi pružanja zdravstvene zaštite kada su penzioneri u pitanju. Ove aktivnosti koordinisano vode Ministarstvo zdravlja, Fond PIO, Savez penzionera Crne Gore, preko domova zdravlja i lokalnih udruženja penzionera, kazao je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Direktor Doma zdravlja dr Rasim Agić je istakao da će ovaj Memorandum o saradnji tretirati sve segmente saradnje zdravstvene službe i penzionera.

– Mi ćemo već narednih dana krenuti u realizaciju ovog Sporazuma, koji se tiče edukativnih i stručnih predavanja za penzionere o svim zdravstvenim problemima koji su karakteristični za ovu populaciju, a dalja naša aktivnost koja će biti predmet razrade dopune kroz određene aktivnosti je kako olakšati penzioneru ulazak u zdravstveni sistem. Penzioneri treba da dobiju bržu zdravstvenu zaštitu i uslugu u segmentu primarne zdravstvene zaštite i stalne dostupnosti lijekova za penzionere, kazao je dr Agić.

Još jedna zgrada za penzionere

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić kazao je da lokalna uprava ima višestruku i kvalitetnu saradnju sa Fondom PIO, Udruženjem penzionera i Domom zdravlja na svim poljima i podsjetio da je rezultat te saradnje i novi objekat Doma zdravlja, stambena zgrada sa deset stanova za penzionere i drugi projekti. Takođe, najavio je izgradnju i stavljanje na raspolaganje najugroženijim bjelopoljskim penzionerima nove zgrade do kraja ove godine.

– Ozbiljni projekti, ozbiljni ljudi koji su nosioci projekta i pokretači ideja, nameću svakoj ozbiljnoj lokalnoj upravi da na odgovoran način odgovori takvim inicijativama. Opština Bijelo Polje nikada ni na jednu takvu inicijativu nije odgovorila sa manje agilnosti i finansijskog izraza nego ostali partneri na nekom projektu, rekao je predsjednik Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari