Akušersko nasilje ili „lov na veštice“, kao što tvrdi ministarka Grujičić: Šta su naredni koraci posle obdukcije bebe Marice Mihajlović?

Ostavite komentar


  1. U Svajcarskoj ne da sme, nego MORA otac da bude prisutan na porodjaju. Nisam sigurna ali mislim u vecem delu evrope je tako.

  2. Ta vrsta nasilja sigurno postoji, moja supruga je to preživela, njih mrzi bez 1000 eura da rade carski i onda puste žene da crkavaju po hodnicima.

  3. Treba se javiti direktoru ustanove?
    A šta ćemo sa činjenicom da je prvi direktor klinike u Nišu, sakatio žene i pravio invalide od njih?
    Kome smo mogli da se obratimo, ko bi od zaposlenih smeo da svedoči protiv njega – NIKO! U otpusnoj listi je pisalo skroz nešto drugo u odnosu na ono što je urađeno u realnosti! Bili smo bespomoćni i prepušteni sebi!
    Izjave Ministarke su SRAMOTNE U SVAKOM SMISLU!!!

  4. Me treba da bude lova na veštice. Pre 11 godina i moja supruga je doživela ružne stvari od privatnog lekara i u bolnici,beba umalo nije stradala.Prebačena je hitno u GAK iz Vršca,a tamo druga država ,svi ljibazni,brižni,savesni,beba je spašena i prebačena na institut za neonatologiju,a tamo heroji ,anđeli,bore se za svako dete,spašavaju nemoguće,bebe rođene sa 500 grama odrastaju u zdrave i normalne ljude.Po manjim sredinama ima nemara,bezobrazluka ,mita,ucena,ali ne i u BG,tamo sestre ne žele ni bombonjeru da prime,a svaku trudnicu gledaju kao rođenu sestru.Što se hrane tiče,trudnice na održavanju i ne smeju da jedu mnogo i jaku hranu,a to je koliko vidim najveći problem Beogradskih trudnica,trebale bi da vide kakvi su uslovi u malim sredinama.
    Kao što rekoh ,ne treba da lovimo veštice,nego one koji ne rade u skladu sa zakletvom koju su položili.

  5. Ministarka je trebala davno da da ostavku ali sada je već kraj. Sramota je da ona dalje bude ministarka.

  6. Odgovornost lekara i Ministra. Komora da se izjasni šta je preduzela i čemu ona služi. Opet niko nije odgovoran

  7. Šta znači to da mi treba da dođemo do dozvoljenog svetskog procenta komplikacija prilikom porođaja? I, zašto je ministarka istakla da najkomplikovaniji slučajevi dolaze u Narodni front? U ovom slučaju nije naznačeno da je porođaj bio komplikovan. Utisak je da je bio sasvim normalan. Da li to ona pokušava da nametne javnosti drugačije mišljenje?

  8. I ovo ce zataskati kao i sve drugo.Manje vise sve smo imale po neko lose iskustvo,samo sto nismo iznosile u javnost

  9. Kakva je to izjava ministarke da je ovo lov na veštice ???
    Sramna izjava za jednog doktora. A da, ona je sad u politici i ministarka pa mora takve izjave da daje..

  10. Dosta više izjava i komentara.Krivci u zatvor pa tamo neka guraju,a uvesti kontrolu čestu u sve oblasti zdravstva sudstva,tužilaštva,raznih institucija…Sve je lepo gradi se,planovi ,budućnost,ali institucije ne funkcionišu i to većina,onda džabe gradimo..A uz svo poštovanje dr Grujičić kao dr,i njenog znanja,ali,ne može ona imati osećaj majke i bez želje da je uvredim,ali samo majke mogu da razumeju ostali da osećaju,ali to je hladno,jer kad se posečeš samo tebe voli,ostali,nekom žao,nekom gadno da gleda krv…

  11. Zamislite lov na veštice pa za pet godina niki neće hteti da bude ginekolog akušer… Radite kako treba i neće biti problema, zar ne?

  12. Izvrcete istinu.Grozno je i preterujete kao lesinari postajete i zaista mi je mucno kad pomislim u sta se pretvarate.To je strasno,bilo je i bice.Najveci krivci su kolege koje su verovatno znale kakav je ,i kakvi su mnogi lekari,pa onda naceln ici.U svakoj sredini znajunse pojedinci,ali niko ne reaguje.I to je dovodi do ovakvih tragicnih dogadjaja.

  13. Greske lekara pokriva zemlja.Mnogo su se izbezobrazili i izopacili.Male vam plate!?Pasos u dzep i mars za Nemacku!!Pa probaj tamo da se bahatis.Ako ostajes,radi kako treba.Niko od tebe ne zahteva da titras muda pacijentima,samo da profi odradis posao.Ako znas..

  14. Koje razočaranje! Jedino stručno i dokazano lice, na ministarskoj poziciji u vladi za svoj resor (zgravstvo), prelaskom u politiku, totalno se promenila/“prodala,- za šaku dolara“/?! Poštovana dr. ako nemate uslove i odrešene ruke, kao i SVOJU REČ, da unapredite ZDRAVSTVO, nemojte biti ni marioneta aktuelnoj vlasti! Dajte ostavku! Šta ima da tražite u takvoj Vladi, sa poltronima, i quazi doktorantima ?!

  15. Celo nase zdravstvo je trulo.samo bgd novi sad,nis,i mozda jos koji grad juga moze da radi ostalo je jad i beda.Svi rade privatno,nece da te prime,nego pregled u privatnoj poliklinici gde rade,koje cesto i nemaju opremu.sestre drske,vicu,ne gledaju te.pa pobogu,tamo su zbog nas.telefonsko narucivanje lekova katastrofa.jednom sam preko 90 puta okretala br.da bi mi na kraju rekli zovite sutra,termin zakazivanja je zavrsen.nikad gore nije bilo.ko ima novaca ide privatno,a ko ne umire.ono sto valja je u penziji ostali nestrucni koji pojma nemaju da nas lece.

  16. Kakav lov na veštice?! Moja ćerka puni 13.04 punih 48-am godina. Porodila sam se u bolnici u Narodnog fronta, tada. Prvo studenti koji su gurali prste da vide koliko sam otvorena… babica Sadila koja je sve što smo dobijale kada su nam dolazili pokloni i hrana od porodice, bezobrazno prisvajala i nosila kući bez da nas pita! Druga sestra mi je rekla da se ne derem jer kada sm se j**ala, nisam se držala. Porođaj je trajao skoro 24h a beba mi je bila totalno modra! Prvo su hteli force som da je vade, te vakum aparatom, što nisam htela ni slučajno jer su jednoj bebi povredili mozda i odmah je dobila celebralnu paralizu leve strane tela. Imala je ogromnu oteklinu veličine jajeta na glavici i odmah su je prevezli sa majkom na institut Majka i dete na Novom Beogradu. Kako je te godine toga datuma bilo 28°C, retko toplo te godine, ostavili su me pored otvorenog prozora, ne otkrivenog stomaka, onako raščepljenu te sam dobila porodiljsko groznicu zbog koje nisam mogla da ćerku dojim svojim mlekom. Jedan doktor mi kaže da što više šetam hodnikom pre porođaja a ja mu kažem da mi je pukao vodenjak. Nema reakcije nikakve. Dolazi drugi dr. i kaže mi da momentalno leglegnem zato što ću izgubiti plodovi vodu… Ovo je tek mali deo koga se sećam kao da je bilo juče! Bez tableta za otvaranje materice, pod indukcijom, na kraju mi se materica pocepala… zbog tako teškog porođaja i svinjskog postupka osoblja nisam više želela da rodim. BILO I OSTALO NAŠE DRUŠTVO KORUPTNO, NE OTESANO, NIŠTA SE DO DANAŠNJEG DANA NIJE POMERILO NA BOLJE.
    PS. I ne maju svi novčanih mogućnosti da idu u privatne klinike na porođaj. A kako je AV AV AV legalizovao korupciju do 500€,, poklona“ te i studenti kupuju ispite i diplome, postadosmo pravi
    SRBISTAN.

  17. I treba da se sprovede „lov na veštice“ i utvrdi svaki slučaj akušerskog nasilja! Da se više nikada ne desi ništa ni slično! Ne treba se baviti samo ovim monstrumom od tzv. doktora.

  18. Ministarka je jedna sramota od žene! Treba da se sprovede „lov na veštice“ i da se javno obelodane imena lekara koji su maltretirali trudnice u svakom smislu!

  19. Sve procitano istina.Svi u zdravstvu cekaju kovertu,niko nece da radi nego salju privatno.Ne.moze na 2 stolice.Birajte il privatno il drzavno,il pola pola i to ne vise od 8 h dnevno.ko prekoraci,adio medicino.grozne stvari se desavaju al pokrivaju jedan drugog.

  20. Pa da li ste očekivali realnu ljudsku reakciju od ministarke Grujičić? Čavka čavki oko ne vadi. Učiniće sve da se odbrani kolega. Pacijent je manje bitan samo da se ne dira u kastu

  21. Ministarka da podnese ostavku!Ta osoba nije podobna da vrši ovu dužnost!Kakav je to ministar koji nikako da sredi ovo rasulo u zdravstvu!?Mito,korupcija,nestrucnost,političko zaposljavanje,beskonačne liste čekanja…Zašto se uplaćuje zdravstveno osiguranje ako moramo kod privatnika,kod zubara ne može,nema nista,zakazivanje kod neurolologa tek dogodine,operacije na oku za 2 godine…BRUKA!!!MINISTARKA kuci,ona je sramota za zdravstvo i za državu!Pa jel oni misle da smo svi izašli iz duševne bolnice???!!!

  22. Сви имамо и позитивна и негативна искуства мени се жена 2 пута порађала

  23. Bila je dobar lekar ali je politika ove vlasti zarazila i postala je nedostojan covek .

  24. Ne misli li ova vlast da ovu ministarku treba skloniti sa ovog mesta žena svaki put doda po neku glupost.

  25. Treba da se love,jer ideš privatno kod njih na kontrole u međuvremenu ugovore cifru da te porode.U svakom gradu je ista priča,sramota,ako nemaš para ideš bez bebe kući.

  26. Gospodjo Grujcic,
    Vasa izjava je neprimerna, jer ne znate šta se dogadja nama obicnim pacijentima. Kad samnopetisana u Visegradskoj, samo jedan detalj, okupili su mi stomak kao da sam krmača, a drali su se na mene sto povraćaj anesteziju, a nisu mi nista prineli u šta da povraćaj, carsaf ili šta već. Nisam nikog častila, tako da sam prošla kao bos kroz trnje. Ovde nema mesta da pisem detalje.

  27. Osnovni problem je taj što studenti medicine samo biflsju napamet gradivo, a prakse gotovo da i nema, jer ih na odeljenjima tretiraju kao leva smetala (glavno da se te vežbe dodatno plaćaju profesorima). Druga stvar je zapošljavanje kadra po „naslednoj liniji“. Ako su mama ili tata lekari, autimatski se podrazumeva da njihovo mezimče treba da se zaposli bez obzira na inteligenciju i trud. Treća stvar je naš, srpski, glupavi stav da su doktori nešto posebno i treba da budu zaštićeni kao „beli medvedi“. Nosimo im i kapom i šakom i klanjamo im se iako oni rade posao za koji su plaćeni. Četvrto je posebna oriča s privatlukom koji je takođe u Srbiji precenjen, jer ako je neko neznalica, bahat i bezobrazan, ne bi trebalo da ga pokriva činjenica da radi privatno. Naprotiv, privatnik treba da se „klanja“ onima koji mu donose ekstra zaradu. Ima toga još, ali da dodam da je i mene pre 35 god. porađala specijalizantkinja iz S.Mitrovice, bahata, bezobrazna i uz to nevešta, pa je njene brljotine popravljao dr Segedi, hvala mu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.