Veliki broj posetilaca prisustvovao je otvaranju izložbe „Akvareli-Tunis“ pirotskog advokata Nebojše V. Petrovića u Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu.

Čini se da skoro ovoliko publike nije bilo na jednoj izložbi, ali i na drugim kulturnim događajima tokom ovog leta. Tek, veliki broj Piroćanaca ispunio je prelepi ambijent dvorišta kuće Malog Riste u kojoj je već šest decenija Muzej.

Otvarajući izložbu, istoričar umetnosti Milena Mijalković Nikolić je, pored ostalog, rekla da su mora i gradove Mediterana koje slikar otkriva na putovanjima prave hronike iskazane sa mnogo ljubavi, duha i emocija.

– Autor sa posebnim nadahnućem prezentuje i otkriva Tunis i obale te zemlje. Duh islama u arhitekturi gradova sa džamijama i minaretima, belim osunčanim kućama, ulicama i trgovima, govori o umetnosti i stvaralaštvu, ljubavi i lepoti. Tunis je svoj u svome duhu sa svojim tajnama i lepotama. Velika je inspiracija umetniku koji u maniru svetskog putnika i iskusnog akvareliste ostvaruje i prenosi svoje snove – rekla je Mijalković-Nikolić.

Nebojša Petrović je slikarsko obrazovanje stekao u ateljeu akademskog slikara iz Pirota Petra Đorđevića i na brojnim studijskim putovanjima po Francuskoj, Španiji, Italiji, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Grčkoj, SSSR-u, Tunisu, Maroku, Egiptu… Član je Društva likovnih umetnika i pedagoga Pirota. Učesnik je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi.

– U Tunisu ne letujem već zimujem svakog januara. Zemlja odiše izvanrednim spojem islama i evropske tradicije. Prisutna je francuska kultura, a reč je o arapskom narodu. Tunis je, posle Grčke, prva zemlja koja se ovako predstavlja na mojim akvarelima. S obzirom na to da se bavim advokaturom, akvarele ne radim stalno. Neke od akvarela radim dok sam u Tunisu, a kad se vratim u Pirot radim po fotografijama ili razglednicama. Svetlo iz Tunisa i Mediterana po povratku me drži desetak dana i onda se to svetlo gasi. Do novog puta za Tunis jednostavno i nema novih akvarela. Mediteran je moje trajno opredeljenje. Posle Tunisa sledi Turska, Italija, Španija, Francuska… – kaže Petrović.

Izložba će biti otvorena narednih dvadesetak dana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari