Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je izložbu „Akvileja – putevi i raskršća Rimskog carstva“.

U centralnom holu Banovine, resorni sekretar je u obraćanju zvanicama, predstavnicima kulturnih institucija italijanske regije i pokrajine Vojvodine, naglasio važnost ove izložbe najpre kroz činjenicu da su i naši prostori bili deo Rimske imperije, što nam daje osećaj da smo i baštinici zajedničke kulturne istorije.

– Ovakvim izložbama se konkretizuje dobra saradnja između Vojvodine i italijanske regije Friuli Venecija Đulija. Mi ćemo pored ove izložbe insistirati i raditi i dalje na tome da se razmena kulturnih sadržaja intenzivira. Pored toga što smo mesto gde se organizuju izložbe i događaji, koji su vezani za ovu italijansku regiju, takođe želimo i da vojvođanski umetnici budu prisutni u ovoj prijateljskoj pokrajini – rekao je Đurić.

Nakon 20 vekova, dragoceni ostaci Rimskog carstva ovom putujućom izložbom obilaze Evropu da ispričaju priču o Akvileji, gradu koji je doprineo stvaranju korena Evrope, istorije, umetnosti i hrišćanstva. Umetnička postavka u centralnom holu Vlade Vojvodine broji 26 panela, na kojima je predstavljena istorija, kulturna i umetnička baština ovog italijanskog grada.

Ovu izložbu, koju je podržala Vlada Vojvodine, organizovala je Kancelarija regije Friuli Venecija Đulija, koja zastupa „Informest“, Agenciju za internacionalizaciju Regije FVG, u saradnji sa organizacijom „Mitteleuropa“ iz Udina. Italijanski kulturni poslenici posebnu zahvalnost uputili su Vladi Vojvodine koja je otvorila vrata za ovu postavku, naglasivši značaj postojeće ekonomske i kulturne inicijative između regija, i projekata koje treba da realizujemo u oblasti privrede i koji danas treba da budu i verifikovani od strane italijanske administracije. Predsednica „Informesta“ Silvia Acerbi navela je da je cilj regije iz koje dolazi da se sa radom počne odmah, te da već u septembru počne realizacija projekata koji će opravdati očekivanja predsednika Regije Renca Tonda s jedne strane, i s druge, predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića.

O postavci „Akvileja – putevi i raskršća Rimskog carstva“ i gradu Akvileja, koja je obogaćena izuzetnim izradama značajnih natpisa i figurativnom umetnošću, na otvaranju izložbe govorili su i predsednica „Informesta“ Silvia Acerbi, direktor organizacije „Mitteleuropa“ Paolo Petiziol i direktorica Muzeja Vojvodine Agnes Ozer.

Akvileju su nazivali još i drugim Rimom, jer je to bilo najvažnije mesto Rimske imperije, ali i grad koji je uvek bio okrenut ka istoku.

Direktor organizacije „Mitteleuropa“ Paolo Petiziol istakao je da je stoga stav da Akvileja nije samo italijansko nasleđe već i nasleđe Centralne i istočne Evrope. Podsetio je da su iz Akvileje krenuli i Ćirilo o Metodije, koji su širili hrišćanstvo. Balkan je, kako je istaknuto, u razdoblju Rimske imperije iznedrio 17 rimskih imperatora, stoga je i izbor za ovu postavku logičan, a početkom naredne godine na redu je Niš, zato što obeležava 1.700 godišnjicu od Konstantinovog edikta.

Putovanje kroz vreme

Ovom izložbom, kako su gosti naveli, htelo se posvedočiti bratstvo među narodima centralne Evrope. Izložba prati istoriju Akvileje, počevši od establišmenta pa sve do veličanstvene bazilike Poponea. Postavka, koja posmatraču omogućava putovanje kroz vreme, otkriva bogatstvo boja kroz mozaike, nakit ćilibar i drago kamenje biće otvorena u holu Banovine do kraja juna.

Jačanje saradnje

Domaćini i gosti na ovom događaju imali su istovetnu poruku za javnost, a to je da i ovakva kulturna i umetnička događanja dovode do još jačeg povezivanja zemalja, jer međusobno upoznavanje istorije dovodi do jače saradnje i boljeg razvoja odnosa među narodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari