Bivši američki potpredsednik Al Gor načinio je juče važan zaokret u predsedničkoj kampanji 2008. kada je zvanično podržao predsedničku kandidaturu demokrate Baraka Obame. Laureat za Nobelovu nagradu obavezao se juče da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ kako bi Obama bio izabran za predsednika.

Bivši američki potpredsednik Al Gor načinio je juče važan zaokret u predsedničkoj kampanji 2008. kada je zvanično podržao predsedničku kandidaturu demokrate Baraka Obame. Laureat za Nobelovu nagradu obavezao se juče da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ kako bi Obama bio izabran za predsednika. Iskrena podrška Al Gora mogla bi dati dodatni sjaj Obaminoj kampanji u borbi protiv republikanca Džona Mekejna. Gor je bio potpredsednik u vreme mandata Bila Klintona. „Nakon osam godina nesposobnosti, neelastičnosti i neuspeha, potrebne su nam promene“, izjavio je Gor pojavljujući se u društvu Obame na okupljanju u Detroitu. „Nakon osam godina sramoćenja i nepoštovanja našeg ustava, žudimo za promenama“. U svom govoru, Gor je apelovao na sve demokrate da se ujedine i stanu uz Obamu. Gor je rekao da Mekejn zaslužuje poštovanje zbog svega što je učinio za svoju zemlju, ali je dodao da Mekejnove „godine i iskustvo“ nisu isto što i Obamino rasuđivanje pogotovu kada je reč o protivljenju ratu u Iraku.
Obama je 2000. izazvao veliki bes demokrata kada je odao priznanje Goru na „pobedi na narodnom glasanju za predsednika“. „Sećate se toga“, upitao je Obama u govoru pred više od 20.000 pristalica nakon čega se čuo gromki aplauz. Takođe juče Obama je saopštio da će posetiti Irak i Avganistan pre novembraskih izbora, ali nije precizirao tačan datum. Na okupljanju u Detroitu, Gor je optužio Buša za bezbroj pogrešnih koraka, uključujući i neadakvatan odgovor nakon uragana Katrina, ekonomske probleme, greške u vođenju spoljne politike. „Čak su i naši psi i mačke naučili sve o izborima. Ovi izbori su mnogo više jer su Americi potrebne promene više nego ikad“.
Obama je juče posetio Mičigen gde je u razgovoru sa studentima nastojao da se u što boljem svetlu predstavi biračima u jednoj od ključnih država novembraskih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari