Al Gor, bivši potpredsednik SAD, optužen je da profitira od kampanje o klimatskim promenama te je na putu da postane prvi „karbonski milijarder“ na svetu. Naime, postoji velika verovatnoća da Al Gor ostvari pozamašni profit od firme koja proizvodi precizne merače potrošnje električne energije u domaćinstvima.

Bivši potpredsednik SAD je partner u firmi iz Silikonske doline u Severnoj Kaliforniji koja je investirala 73 miliona dolara u Silver spring netvorks, malu kalifornijsku kompaniju koja usavršava tehnologiju za nadzor potrošnje električne energije u domaćinstvima u cilju povećanja efikasnosti električne mreže. Američko ministarstvo energetike prošle nedelje je objavilo da će dati tri milijarde dolara i da će jedan deo te sume, kako se veruje 501 milion dolara, otići na operatere komunalnih usluga s kojima Silver spring ima ugovore. Izgleda da će oni koji su u to investirali, uključujući i Al Gora, ostvariti pozamašnu zaradu. Od kada se povukao sa mesta potpredsednika SAD Gor je uporno sprovodio kampanju u vezi sa „zelenim“ pitanjima. Njegov film iz 2006. pod nazivom „Neprijatna istina“, koji je usledio nakon pokušaja da obrazuje ljude o opasnostima koje vrebaju od globalnog zagrevanja, dobio je Oskara kao najbolji dokumentarac.

Gor, koji je 2007. dobio Nobelovu nagradu, takođe je nedavno objavio knjigu o globalnom zagrevanju „Naš izbor: Plan za rešenje klimatske krize“ u kojoj zagovara novu politiku i tehnologije za uštedu energije. Procenjuje se da od kada se povukao iz glavne političke struje, vrednost Al Gorovog bogatstva porasla je sa 1.9 miliona dolara na oko 98 miliona dolara. On je uložio značajne investicije u projekte za očuvanje životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari