Prodiranje talibanskih militanata dublje u pakistanske oblasti omogućilo je operativcima Al Kaide da se usredsrede na kovanje zavere protiv Zapada, upozoravaju američki i pakistanski obaveštajni zvaničnici. Oni dodaju da teroristi koriste postojeću, veoma nestabilnu situaciju u Pakistanu, za jačanje sopstvenih pozicija.

Kao najbolji dokaz za ove tvrdnje, obaveštajci navode događaj iz aprila, kada je kamion parkiran ispred kompleksa Al Kaide u južnom Vaziristanu, plemenskoj oblasti Pakistana, pogođen raketom CIA. Kamion je bio natovaren eksplozivom, namenjenim za pravljenje bombe jače od one korišćene prilikom bombaškog napada prošle godine na hotel u Islamabadu, kada je ubijeno više od 50 ljudi.

Lideri Al Kaide, koje čine uglavnom arapske grupe Egipćana, Saudijaca i Jemena, ali i pripadnici drugih nacionalnosti, kao što su Uzbekistanci, godinama razvijaju veze sa pakistanskim militantnim grupama poput talibana koji deluju u planinskom delu Pakistana. Obaveštajni zvaničnici upućuju da je napredak talibana ka oblastima u dolini Svat i Buneru, koje se nalaze blizu Islamabada više nego ka plamenskim oblastima većpomogao Al Kaidi u jačanju svojih napora. Kaže se da je kampanja ove terorističke grupe trenutno uperena na mlade borce širom Bliskom istoka, Severne Afrike i Centralne Azije. „Imaju sposobnost da nanjuše krv i opijeni su idejom džihada koji vlada Pakistanom“, kaže Brus Ridel, bivši analitičar u CIA i autor nedavne političke kritike Obamine administracije o Pakistanu i Avganistanu.

Analitički krugovi smatraju ipak da je malo verovatno da islamski militanti preuzmu vlast u Pakistanu. Međutim, ima i onih koji sa velikom zabrinutošću prate nedavni uspeh talibana u širenju svojih teritorijalnih granica, što bi moglo da predskaže stvaranje „mini Avganistana“ oko Pakistana. Sve to bi omogućilo militantima veću slobodu u kovanju napada.

Prema procenama pakistanskih obaveštajaca, Al Kaida je nadomestila smrt svojih lidera, ubijenih u vazdušnim napadima CIA, „vođenjem decentralizovanih operacija pod malim, dobro organizovanim regionalnim grupama“ unutar Pakistana i Avganistana. U isto vreme, grupa je pojačala napore u cilju privlačenja novih članova kako bi nadomestila ljudske gubitke u vazdušnim udarima.

Brus Hofman, teroristički stručnjak na Džordžtaun univerzitetu, kaže da bi talas terorističkog nasilja mogao da podstakne dodatno javno nezadovoljstvo politikom vlade predsednika Asifa Zardarija, što bi ga možda nagnalo da vrši pritisak na administraciju Baraka Obame da američka vojska obustavi kampanju napada u zemlji. Za sada, zvaničnici Obamine administracije smatraju da su vazdušni udari najbolje sredstvo koje im stoji na raspolaganju za obračun protiv Al Kaide unutar Pakistana, gde je i najvažnije utočište ove terorističke grupe ali i mesto gde veliki broj američkih borbenih trupa nikada neće biti dobrodošao.

Iako se čini, da se terorističke grupacije trenutno kriju pod plaštom nestabilne situacije u Pakistanu i čini se kao da su usredsređeni na lokalne strategije, obaveštajna zajednica kategorički tvrdi da Al Kaida nije odustala od svog glavnog cilja – spektakularnih napada na SAD i Evropu. Antiteroristički stručnjaci naglašavaju da su teroristi poput Al Kaide oportunisti koji razumeju ranjivost neizvesne budućnosti pakistanske politike i bezbednosne situacije u dolini Svat i Buneru i naravno pokušavaju da iskoriste trenutak.

Ubijeno više od 700 militanata

Mardan – Pakistanski avioni bombardovali su uporišta militanata blizu prestonice zemlje, u žestokoj ofanzivi u kojoj je prema navodima vlade ubijeno 700 pobunjenika. S druge strane, prema procenama UN, ukupno 360.600 izbeglica napustilo je oblast u dolini Svat, i susedstva Dir i Buner od početka ofanzive prošle nedelje. Broj raseljenih većje dostigao 500.000 u proteklim ofanzivama, što je veliki humanitarni izazov za oslabljenu vladu koja bi mogla da testira podršku javnosti za nastavak ofanzive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari