Vojska SAD priprema se da postavi bazu za bespilotne letelice na severozapadu Afrike kako bi mogla da poveća posmatračke misije zbog lokalnih ogranaka Al Kaide i drugih islamističkih grupa, izvestio je Njujork tajms. Zvaničnici kažu da se razmatraju letovi samo nenaoružanih bespilotnih letelica, ali ne isključuju borbene misije, ako se situacija u Africi pogorša.


SAD se poslednjih godina u borbi protiv terorizma sve više oslanjaju na napade bespilotnim letelicama, posebno u Pakistanu, Jemenu i Somaliji, što je zbog stradanja civila oštro kritikovano u delu međunarodne zajednice, dok su Ujedinjene nacije pokrenule istragu o ratovanju bespilotnim letelicima.

Njujork tajms ocenjuje da je odluka o bazi za dronove u Africi, najverovatnije u Nigeru, znak da je taj kontinent postao prioritet u borbi SAD protiv terorizma. Jedinu trajnu vojnu bazu u Africi SAD imaju u Džibutiju.

Plan o postavljanju baze za bespilotne letelice u Africi treba da odobri Pentagon i eventualno Bela kuća, kao i zvaničnici Nigera, predstavnici SAD i Nigera u ponedeljak su postigli sporazum o statusu vojnih snaga koji omogućava veće američko vojno prisustvo i zakonsku zaštitu za vojnike SAD.

Osnovni motiv za bazu u severnozapadnoj Africi jeste da se obezbedi pomoć u nadziranju za francuske operacije u Maliju, kažu zvaničnici, ali je dugoročni cilj bolje obaveštavanje o teroristima u tom regionu.

Britanija spremna da pomogne u Maliju

London – Velika Britanija je spremna da vojno pomogne Francuskoj u operacijama protiv islamskih ekstremista u Maliju, ali britanske trupe neće učestvovati u borbama, objavio je juče Gardijan. Britanski premijer Dejvid Kameron je u nedelju uveče rekao francuskom predsedniku Fransoau Olandu da je spreman da pruži dalju vojnu pomoh Francuskoj, saopštio je Dauning strit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari