Naoružana grupa muškaraca preuzela je juče Zindžibar, prestonicu provincije Abijan na jugu Jemena, naveli su stanovnici grada i Vladini zvaničnici. Prema njegovim rečima, među naoružanim napadačima bilo je i pripadnika Al Kaide sa Arapskog poluostrva (AQAP), preneo je Bi-Bi-Si. Međutim, jemenskog predsednika Ali Abdulaha Saleha protivnici su optužili da je dopustio da grad padne u ruke naoružane grupe da bi mogao da tvrdi da AQAP postaje najveća pretnja jemenskoj stabilnosti, preneo je Bi-Bi-Si.

Sjedinjene Države su ovu ekstremističku grupu okarakterisale kao najaktivniju ćeliju Al Kaide na svetu. U napadu na Zindžibar ubijeno je 16 ljudi u subotu u nedelju. Prema rečima jednog očevica, stanje u gradu je haotično i zabeleženi su slučajevi široko rasprostranjenih pljački. Međutim, iako Vladini zvaničnici tvrde da je u naoružanoj grupi bilo pripadnika Al Kaide, pojedini analitičari Bi-Bi-Sija tvrde da se radi o jednoj starijoj, afirmisanijoj grupi boraca lojalnih Salehu.

U međuvremenu, nakon potpisivanja sporazuma između pristalica vođe najjačeg plemena u zemlji Hašida i pristalica Saleha u subotu uveče, najavljeno je povlačenje snaga obe strane iz prestonice Sane, čime bi trebalo da budu okončane petodnevne borbe u kojima su ubijene 124 osobe. Kako ocenjuje agencija AP, prenosi Beta, sporazumom može da se spreči veće krvoproliće, ali će on malo doprineti rešenju krize uopšte, jer jemenski predsednik odbija da pregovara o odlasku s vlasti, što traže demonstranti koji u toj zemlji protestuju već tri meseca.

Najžešći sukobi otkako su počeli protesti, počeli su kada su Salehove bezbednosne snage napale kuću vođe konfederacije Hašida šeika Sadeka al-Ahmara, nekadašnjeg saveznika, koji je, međutim, napustio predsednika i priključio se njegovim protivnicima. Plemenski borci stupili su u odbranu Al-Ahmara i zauzeli brojne vladine zgrade u sanskoj četvrti Hasaba, tokom veoma intenzivnih borbi, koje su se proširile i van glavnog grada.

Dve strane su se dogovorile da zajednički posrednički komitet preuzme kontrolu nad vladinim zgradama koje su zauzeli plemenski borci, a civili će moći da se vrate u tu oblast. „Komitet je postigao sporazum i mi ćemo ga se pridržavati“, rekao je jedan neimenovani saradnik Al-Ahmara. Sporazum od subote uveče je usledio posle inicijativa obe strane čiji cilj je bio da se omalovaži protivnik, te je tako Al-Ahmar pozvao Salehove bezbednosne snage da dezertiraju, a jemenske vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje.

Stručnjaci smatraju da će budućnost narodne pobune u Jemenu zavisiti od broja plemena i bezbednosnih snaga koje se okrenu protiv Saleha. Mnogi su to već učinili, uključujući konfederaciju Hašida, kojoj pripada i Salehovo pleme. Demonstracije protiv Saleha potresaju Jemen već tri meseca. Građani traže da Saleh, koji je na vlasti 33 godine, podnese ostavku. On to odbija i u njegovom surovom obračunu sa demonstrantima do sada je ubijeno više od 150 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari