Među srednjoškolcima do 17 godina starosti polovina tvrdi da se lako stupa u kontakt sa dilerima, a među učenicima od 14 do 17 godina starosti skoro četiri odsto priznaje da puši marihuanu.

Alkohol koristi čak 70 odsto dečaka i 50 odsto devojčica iz nižih razreda srednjih škola, od kojih 15 odsto u pripitom stanju dolazi i na časove, pokazalo je istraživanje Savetovališta za mlade niškog Doma zdravlja.

Istraživanje je rađeno u maju prošle godine na teritoriji Niša, a rezultati su predstavljeni nedavno. U njemu je učestvovalo 3.500 učenika od 14 do 17 godina starosti, što je – deset odsto ukupnog broja niških adolescenata. Sprovedeno je kroz anonimnu anketu, a učenici završnih razreda osnovnih i mlađih razreda srednjih škola odgovarali su na 60 pitanja o korišćenju narkotika i alkohola, seksualnoj aktivnosti i načinu ishrane, koje su sastavljali psiholozi i lekari.

U okviru istraživanja 84 dečaka i 49 devojčica priznalo je da je koristilo ili koristi marihuanu. Skoro 30 dečaka i devojčica otkrilo je da upotrebljava ekstazi, 23 – kokain, a čak 20 – heroin. Bezmalo petina (18 odsto) učenika završnih razreda osnovnih škola tvrdi da mladi lako stupaju u kontakt sa dilerima. Tvrdnje o velikoj „dostupnosti“ dilera iznose srednjoškolci i osnovci u gradskim, ali i seoskim školama. Među učenicima završnih razreda osnovnih škola čak 20 odsto priznaje da koristi alkohol, a pet odsto da u školu dolazi u pripitom stanju. Većina je alkohol probala u 12. godini, na rođendanima i žurkama.

– Ovo su frapantni rezultati, a verujemo da su učenici bili iskreni, jer smo slične rezultate dobili pre par godina kada smo testirali školske prostorije na psihoaktivne supstance, a dobijaju ih i naši psiholozi u svakodnevnom radu. Cilj istraživanja je da zvanično potvrdimo pretpostavke o rizičnim ponašanjima među mladima, a da ih kroz njihovo javno objavljivanje podignemo stepen pripravnosti kod svih koji su nadležni ili odgovorni za te mlade ljude, od roditelja, preko škola i zdravstvenih ustanova, do organa vlasti – kaže Biljana Marković, šefica Školskog dispanzera Doma zdravlja.

Prema rezultatima istraživanja, seksualno iskustvo imalo je 14,3 odsto adolescenata, među kojima je tri puta više dečaka nego devojčica. Prvi seksualni odnos imali su u periodu od 14. do 16. godine, a ima primera da je to bilo u 12. godini. Oni koji su ranije počeli sa seksualnim životom „skloni su promiskuitetu“. Međutim, samo 45 odsto dečaka i devojčica kazalo je da zna čemu služi kondom, a pri svakom seksualnom odnosu koristi ga između 50 i 70 odsto dečaka i manje od 50 odsto devojčica. Svi ispitanici pokazuju „veoma slabo znanje“ o polno prenosivim bolestima, izuzimajući solidno znanje o sidi.

„Preskaču“ doručak

– Rezultati su potvrdili da adolescenti „preskaču“ obroke, naročito doručak, koji „preskoči“ 80 odsto adolescenata, kao i da jedu kasno noću (60 odsto). Manje od 40 odsto koristi mleko i mlečne proizvode. Veliki broj ispitanika, naročito devojčica, njih do 20 odsto, koristi preparate za mršavljenje – kaže Biljana Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari