U nedavno objavljenom izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava, o monitoringu u srpskim zatvorima, situacija u Kazneno popravnom zatvoru za žene u Požarevcu ocenjena je kao alarmantna. U izveštaju prezentovanom u beogradskom Medija centru, direktor Helsinškog odbora za ljudska prava, Ivan Kuzminović, ocenio je da se u KPZ za žene u Požarevcu primenjuju najkonzervativnije zakonske odredbe, kao i da su osuđenice i zaposleni često izloženi pravilima na nivou nehumanog ponašanja. Kuzminović je dodao i da je upravnica ove ustanove postavljena na tu funkciju bez dana iskustva, napominjući da pripadništvo određenoj koaliciji nikoga ne čini kompetentnim da bude upravnik bilo kojeg zatvora u Srbiji.

Na čelu KPZ za žene u Požarevcu nalazi se Anka Gogić Mitić, diplomirani pravnik, pripadnik Demokratske stranke, koja do postavljenja na ovu funkciju nikada nije radila u ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija. Na mestu zamenika upravnice požarevačkog zatvora za žene nalazi se Vladica Božilović, takođe član Demokratske stranke, bivši kapetan JNA.

Povodom ovakve situacije u KPZ za žene u Požarevcu, oglasio se i mr Branislav Docin, nezaposleni diplomirani specijalni pedagog prevencije i resocijalizacije, nekadašnji vaspitač u KPZ Zabela.

Docin kaže da izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava za njega ne predstavlja novinu, ali da se o situaciji u srpskim zatvorima, a pogotovo u KPZ za žene, do sada ćutalo. On dodaje i da o kadrovskoj politici jedino odlučuje stranačka pripadnost.

– Čuo sam za katastrofalnu situaciju u ženskom zatvoru u Požarevcu. Indikativno je da u požarevačkom KPZ za žene rade nestručna lica, posebno na rukovodećim položajima. Upravnik zatvora Anka Gogić Mitić, je tu primljena bez ikakvog radnog iskustva. Nije to toliko alarmantno, jer nije strašno ako čovek ne zna da radi svoj posao, pogubno je kada za saradnike angažuje ljude koji takođe nemaju nikakve veze sa penalnim tretmanom osuđenih lica.

Predlog za uslovni otpust osuđenica sa primernim vladanjem praktično ne postoji. Mobingu i progonu na radnom mestu izloženi su i zaposleni koji o tome ne smeju da govore javno. U srpskom „konc logoru za žene“ prisutan je neverovatan strah od odmazde, tako da se samim ulaskom u zatvorski „krug“ primećuje teror nad osuđenim i zaposlenim licima.

Simptomatično je da se upravo oni koji se najviše zalažu i pozivaju na vrednosti Evropske unije, ponašaju suprotno od toga, kršeći ljudska prava na svakom koraku, a posebno u srpskim zatvorima. Da ne pričamo da je stepen korupcije veći nego ikada u Srbiji, a kada tome pridodamo i zapošljavanje čije su jedine smernice politička pripadnost, treba se zapitati gde ova država ide i ko je vodi-zapitao se Docin.

Zamenik upravnika KPZ za žene u Požarevcu, Vladica Božilović nije hteo da komentariže navode Helsinškog odbora za ljudska prava i ocene Branislava Docina, jer, kako kaže Zakon mu ne dozvoljava da to čini.

– Obratite se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sa pismenim zahtevom za moju, ili Upravnicinu izjavu. Ako vam oni odobre vrlo rado ću odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju. Ovako, i pored najbolje volje ne mogu da dam nikakvu izjavu, bez zvaničnog odobrenja, jer mi Zakon to ne omogućuje-ljubazno nam je rekao Božilović kakva je procedura za dobijanje bilo kakvih izjava i komentara od njega i ostalih radnika KPZ-a.

Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu je jedina institucija ove vrste u Srbiji. Da li su propusti napravljeni nemarno ili usled nedostatka stručnosti, o tome će tek biti reči. Ono na šta ukazuje Helsinški odbor za ljudska prava je da problemi postoje i da ih treba rešavati. Očekuje se potez nadležnih službi.

Srpski zatvori kao srednjovekovni

Gotovo sve osuđenice s kojima smo razgovarali tokom posete Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) za žene u Požarevcu tvrdile su da je obezbeđenje sklono fizičkom zlostavljanju. Prema njihovim navodima, nije retko da se osuđenice vezuju i odvode u samicu ili praznu prostoriju i onda tamo tuku gumenim palicama. Prilikom posete, bilo je lako uočiti da se osuđenice plaše zatvorskog osoblja i da prilikom ulaska zatvorskog osoblja u prostorije u kojima osuđenice borave, one prestrašeno ustaju s kreveta na kojem sede ili leže, jer se takvo ponašanje kažnjava, navodi se u izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari