Alarmantno je da se broj đaka u Srbiji koji su ove godine pošli u prvi razred osnovne škole manji za 1.897 učenika nego prošle školske godine. Ove godine u prvi razred polazi 76.000 prvaka što je za 1.897 đaka manje u odnosu na prošlu godinu i ovaj podatak je alarmantan, istakao je juče ministar prosvete i nauke Žarko Obradović u Kraljevu.


On je juče s poslanikom Demokratske stranke Dragoljubom Mićunovićem u kraljevačkoj osnovnoj školi „Čibukovački partizani“ u naselju Čibukovac, saniranoj posle zemljotresa, učenicima prvog razreda podelio besplatne udžbenike.

– U program podele besplatnih udžbenika u Srbiji obuhvaćeno je 220.000 đaka, što kao i projekat inkluzije i 163 renovirane škole, predstavlja uspeh ministarstva prosvete i nauke – rekao je Obradović.

Prilikom podele besplatnih udžbenika u Osnovnoj školi „Čibukovački partizani“ prvacima se obratio i Dragoljub Mićunović, koji je rekao da će za godinu do dve svi osnovci dobijati besplatne udžbenike.

Obradović je rekao novinarima da je za sanaciju kraljevačkih škola oštećenih u zemljotresu 3. novembra prošle godine do sada utrošeno, ili već ugovoreno i plaćeno, oko 130 miliona dinara. Prema njegovim rečima, još nema predračuna koliko će koštati ukupna rekonstrukcija škola koja će trajati sukcesivno narednih nekoliko meseci.

Gradska uprava u Zrenjaninu nastavila je i ove školske godine veliku akciju dodele besplatnih đačkih torbi svim učenicima koji polaze u prvi razred. Na teritoriji grada u prvi razred krenulo je ove godine 1.254 prvaka i za sve njih iz budžeta grada obezbeđeni su besplatan školski pribor i torbe. Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina sa svojim saradnicima juče je uručio đački pribor prvacima Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, kojima je poželeo da budu uspešni u učenju.

Deca u Zrenjaninu dočekuju novu školsku godinu u potpuno opremljenim učionicama, a do početka narednog polugodišta biće zamenjena kompletna stolarija u školi. Torbe i školski pribor dobiće 1.254 učenika 27 osnovnih škola. Među prvacima je, prema podacima Školske uprave, 641 devojčica i 613 dečaka. Uz đačku torbu, prvaci će dobiti i nekoliko svesaka, kolaž papir, komplete grafitnih olovaka, drvenih, vodenih, voštanih bojica i četkica i pernicu. U cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju đaci prvaci su na poklon dobili i fluoroscentne prsluke, koje bi trebalo da nose na putu od kuće do škole.

U Subotici su juče u školske klupe prvi put sela 1.363 đaka prvaka, a među njima je i dvadesetak mališana koji su prvi među prvacima koji će učiti nastavu na dva jezika. Od ove godine u osnovnoj školi „20. oktobar“ otvorena su dva odeljenja u kojima će se predavanja izvoditi na srpskom i nemačkom, odnosno na mađarskom i nemačkom jeziku.

Reč je o pilot projektu, prvom takve vrste u Srbiji, koji je materijalno i stručno podržala Ambasada Nemačke u Beogradu. Dva nastavnika koja će voditi ova odeljenja stigla su direktno iz Nemačke, a sa đacima će isključivo komunicirati na tom jeziku. Za sada je predviđeno da se na tom jeziku održavaju samo časovi iz likovnog, fizičkog i muzičkog obrazovanja, dok će se ostali izvoditi na maternjim jezicima.

U lokalnoj samoupravi smatraju da omogućavanje deci da od malih nogu uče jedan svetski jezik otvara mnogo širu perspektivu za njihovo dalje školovanje i kasnije zapošljavanje, pogotovo s obzirom na veze koje subotička regija ima sa Nemačkom i njenom privredom. Posebna pogodnost za učenike koji završe ovakvu osnovnu školu je, kako kaže pomoćnica gradonačelnika za kulturno-prosvetne delatnosti Ljubica Kiselički, što se im se pruža mogućnost da, ukoliko žele da studiraju na nekom od univerziteta u Nemačkoj, bez posebnog polaganja nemačkog jezika, upišu univerzitet koji žele.

U subotičke osnovne škole, inače, ove godine upisano je ukupno 1.363 đaka, odnosno 20 mališana manje nego prošle godine, 179 nego pretprošle, a čak 5.000 manje nego pre dve decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari